20+ godina
sa vama
BiH

Ministarstvo privrede, Sarajevo-šume i FEA potpisali sporazum u svrhu dodatne brige u očuvanju šuma

Autor: Biznis.ba
bender

Trilateralni memorandum o saradnji u okviru Projekta "Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana - Faza II" potpisan je danas. Memorandum su potpisali ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, predstavnica Incijative za šumarstvo i okoliš – FEA Lejla Hukić, te direktor KJP "Sarajevo-šume" Samir Omerović.

Memorandum označava početak nove faze u borbi za očuvanje šumskih ekosistema na području Kantona Sarajevo, koji su od suštinskog značaja za društvo i okolinu. Šume predstavljaju vitalni prirodni resurs s brojnim multifunkcionalnim koristima, uključujući proizvodnju kiseonika, apsorpciju ugljen-dioksida, sprečavanje erozije, bujičnih poplava, onečišćenja i očuvanje izvora pitke vode.

Projet "Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana - Faza II" je dio šireg Programa "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", implementiranog od strane CCI i uz finansijsku podršku USAID-a. Ministarstvo privrede KS je ovaj projekt podržalo i u njegovoj prvoj fazi, te tu praksu nastavlja saradnjom i u drugoj fazi.

Opći cilj navedenog projekta je doprinijeti smanjenju ilegalnih aktivnosti u šumarstvu kroz digitalizaciju tradicionalnih modela upravljanja prirodnim resursima, a glavni rezultat projekta je mobilna aplikacija "Čuvajmo šume" za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

U prvoj fazi ovog projekta u rad je puštena aplikacija, sada je između ostalog u planu otklanjanje nedostataka i unapređenje same aplikacije. Dugoročno, predviđene izmjene imaju za cilj da aplikaciju učine što jednostavnijom za korištenje i da se maksimalno skrati vrijeme od prijave ilegalnih aktivnosti do postupanja po istim.

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna putem platformi Google Play Store i Apple Store, anonimne prijave je moguće sačiniti i offline, a prilikom same prijave bilježi se tačna lokacija i vrijeme, te je moguće dodati video ili fotografije, kao dokaz navedenih aktivnosti. Po prijemu prijave nadležni organi pravovremeno će postupiti.

- Stavljanjem potpisa na ovaj Memorandum želimo doprinijeti očuvanju šumskih ekosistema na području Kantona Sarajevo, unapređenju šuma i njihove funkcije. Šume za nas predstavljaju nemjerljivo bogatstvo kako za razvoj Kantona Sarajevo tako i za razvoj same privrede. O njima kao obnovljivom izvoru moramo brinuti odgovorno i  zajednički, zato bih ovom prilikom pozvao sve građane da preko mobilnog telefona, putem aplikacije 'Čuvajmo šume' anonimno i besplatno prijave sve ilegalne aktivnosti u šumarstvu. Samo strateškim upravljanjem i odgovornom brigom naše šume možemo sačuvati za buduće generacije - rekao je ministar Mijatović, saopćeno je iz Press službe KS.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba