20+ godina
sa vama
BiH

Ministarstvo prostornog uređenja TK subvencioniralo ulaganje u smanjenje aero-zagađenja

Autor: Biznis.ba
l_4c2aed360a166463d3bd5ec2e185c35c

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona zaključilo je danas ugovore sa građanima koji su učestvovali na javnom pozivu čiji je cilj smanjenje aero-zagađenja na području tog kantona.

Prema riječima resorne ministrice Anele Ajšić  na javni poziv bilo je 620 prijava od kojih je 139 bilo nevažećih aplikacija.

- Od 481 korisnika 168 je dobilo sredstva po ovom pozivu. Svaka aplikacija je bodovana na osnovu tri kriterija. Ove godine smo bili najviše fokusirani na solarne panele i njihova ugradnja donosila je najviše. Imali smo i drugi kriterij a to je postojeći način zagrijavanja. Ono što predstavlja najveće zagađenje, ugalj, nosio je najveći broj bodova, jer time utičemo na smanjenje aero-zagađenja, što i jeste cilj ovog javnog poziva - istakla je.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK je za ovaj javni poziv odvojilo sredstva u iznosu od 800.000 KM.

Građani koji su danas zaključili ugovore imaju rok dva mjeseca za implementaciju nakon čega trebaju dostaviti dokaze Ministarstvu koje će isplatiti iznos sredstava u maksimalnom iznosu do 5.000 KM, odnosno 50 posto od onoga što su uložili, saopćeno je iz Vlade TK.

Biznis.ba / FENA

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba