20+ godina
sa vama
nastavak aktivnosti

Ministri Košarac, Đokić i Lakić na sastanku s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice

Autor: Biznis.ba
Foto: Fena
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, ministrom energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem.

Radi se o nastavku aktivnosti koje su rezultat radnog sastanka u Banjoj Luci u julu ove godine.

Na današnjem sastanku razgovarano je o ispunjavanju obaveza proisteklih iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, s fokusom na obaveze koje u okviru Trećeg energetskog paketa implementira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima.

Ministar Košarac informisao je direktora Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovskog da je u fazi izrada nacrta zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, prenosi Fena.

'-Na tom zakonskom rješenju radimo u punoj koordinaciji s ministarstvima energetike Republike Srpske i Federacije BiH. Nacrt će u narednim danima biti dostavljen Energetskoj zajednici, te entitetskim vladama na davanje mišljenja - istakao je Košarac.

Usaglašena verzija teksta zakona bit će upućena u redovnu proceduru, pred Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Na sastanku je takođe istaknuto da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zajedno sa entitetskim ministarstvima energetike formulisalo Integrisani energetski i klimatski plan BiH do 2030. godine, koji će takođe biti dostavljen na mišljenje Vladi RS i Vladi Federacije BiH.

- Istakli smo važnu ulogu RS i Federacije BiH u očuvanju energetske bezbjednosti. Mi ćemo nastaviti da sve aktivnosti provodimo u punoj koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima, potpuno opredijeljeni da obezbijedimo i očuvamo energetski suverenitet Republike Srpske i Federacije BiH - rekao je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba