20+ godina
sa vama
BiH

Održan prvi BitA Brunch - Pokrenut dijalog između predstavnika državne vlasti i IT industrije

Autor: Biznis.ba
biotic

 Bit Alijansa, kao krovno udruženje IT kompanija u BiH, organizirala je prvi po redu BitA Brunch, događaj koji postaje platforma za konstruktivan dijalog između IT industrije i predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine.

Na BitA Brunchu predstavnicima bh. IT kompanija obratio se ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, koji je istaknuo značaj razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije za ekonomski rast i razvoj zemlje.

On je također izjavio da će Ministarstvo komunikacija i prometa aktivno podržavati rad i razvoj IT industrije.

Ministar se u svom govoru fokusirao na cyber sigurnost i procese digitalizacije kao ključne prioritete. Istaknuo je da će ministarstvo uložiti napore u unapređenje tih procesa kako bi se postigla veća sigurnost i efikasnost - saopćeno je iz Bit Alijanse.

Također, naglasio je važnost pripadanja Digitalnoj Evropi, te je već pokrenuo inicijativu za otvaranje pregovora. Očekuje se da će pregovori biti završeni do kraja godine i da će nas primiti u projekat Digitalne Evrope, što će nam omogućiti pristup sredstvima za digitalne inovacije.

- Na osnovu današnjeg događaja, imam nadu da ćemo u narednom periodu, kroz inicijative koje dolaze iz privatnog sektora i struke, biti jedan kanal u ministarstvu da se sve to obistini. Vjerujem da je ovo samo jedan u nizu razgovora koje ćemo imati - izjavio je ministar Forto.

BitA Brunch je postao ključan događaj koji je otvorio prostor za razgovor o pitanjima od vitalnog značaja za digitalnu transformaciju društva. Cilj BitA Bruncha je stvoriti konstruktivan dijalog između IT industrije i predstavnika vlasti kako bi se ostvario efektivan protok informacija i postigla sinergija u razvoju društva - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je IT industrija postala ključni faktor transformacije društva, utječući na sve aspekte života, od obrazovanja i zdravstva do poslovanja.

BitA Brunch je okupio aktere koji su imali priliku da izraze svoje stavove i prijedloge vezane za razvoj IT sektora. Ovaj dijalog omogućio je industriji da prenese svoje spoznaje, iskustva i potrebe predstavnicima izvršne vlasti na konstruktivan način.

- Kao vodeće udruženje IT kompanija u BiH, godinama kontinuirano radimo na rješavanju dva ključna problema s kojim se IT industrija svakodnevno susreće - nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u IT industriji, popraćene nedostatkom razvojnog podsticaja. Kroz BitA Brunch, želimo ostvariti partnerstvo između privatnog sektora i vlasti kako bismo zajedno radili na rješavanju izazova i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja - izjavio je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Organizovan pod pokroviteljstvom jedna od najvećih IT kompanija u BiH, KLIKA, BitA Brunch je okupio predstavnike IT sektora i donosioce odluka.

- IT industrija je jedna od najznačajnijih izvozno orijentiranih industrija u BiH, te je izuzetno važno da vlast na svim nivoima, posebno na državnom, prepozna njen značaj. Dovoljno je reći da bi uz olakšice i poticaje prihodi IT sektora mogli dosegnuti dvije milijarde za samo dvije godine što bi za ovako malo ekonomiju kao što je naša predstavljalo veliki uspjeh, ali i potencijal za razvoj drugih industrija koje jesu povezane ili se mogu povezati sa IT industrijom. Da bismo iskoristili potencijal ovog sektora, neophodne su hitne, sveobuhvatne i strateške mjere koje će osigurati kontinuiran razvoj, ali i pomoći u prevazilaženju trenutnih tržišnih turbulencija koje su ostavile traga i na bh. IT industriju. Proces digitalizacije je neminovnost. EU je tom procesu pristupila veoma ozbiljno, a siguran sam da se u tom domenu za nas kroz kandidatski status za pristup EU otvaraju nove mogućnosti - kazao je Edin Deljkić, jedan od osnivača bh. IT kompanije Klika, i dugogodišnji član i do prošle godine predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba