20+ godina
sa vama
BiH

Politika koči privredu: Zašto čekaju zakoni o doprinosima i dohotku

Autor: Biznis.ba
opaslika

Na sjednici Predstavničkog doma PFBiH u utorak, trebalo bi se raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.

Jedan od predlagača zastupnil Admir Čavalić (SBIH) za Vijesti.ba kaže da očekuje da se na predstojećoj sjednici ovi zakoni nađu na dnevnom redu.

"Kolega Irfan Durić i ja ćemo ponovo uputiti zahtjev za dopunu dnevnog reda. Podsjetit ću da smo izmjene ova dva zakona u parlamentarnu proceduru uputli još u januaru ove godine. Do dana današnjeg, one nisu došle na dnevni red. Čak iako je neko protiv toga, bilo bi dobro da se raspravi zašto je protiv toga", započeo je Čavalić, te još jednom obrazložio o kakvim se izmjenama radi:

"To bi bio jedan temporalni zakon gdje bi se dala mogućnost da se radnicima digne plata do 400 KM uz 11% plaćanja PIO. Mi uvijek napominjemo, to nisu zakoni koji cementiraju ovu oblast. Najveći kritičari su uglavnom spominjali da ti zakoni ne rješavaju sve probleme. Istina, ne rješavaju ali, dok se ne usvoje ti konačni zakoni, oni daju nekakvu nadu radnicima i poslodavcima u smislu unapređenja životnog standarda, plata, produktivnosti rada i slično".

On kaže da ovo treba posmatrati kao parcijalnu mjeru.

"Ova mjera ima još jednu svrhu, a to je da natjeramo Vladu Federacije da nam ponudi dva nova gotova paketa ovih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kao dio reformskih zakona na što se čekalo sedam godina u Federaciji. Oni su do sada bili najveći kritičari naših izmjena ovih zakona".

Dodaje da su prijedlozi koje nudi Udruženje poslodavaca skorektni, opravdani, imaju smisla.

"Mi smo ih javno podržali. Bilo bi dobro da se poslodavci poslušaju, svakako i predstavnici radnika. Ovo je bilo na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća i, koliko sam dobio informaciju, postoji zainteresovanost svih strana - i Sindikata i poslodavaca", zaključio je Čavalić.

Upravo to je specifičnost ovih zakona - da su usaglašeni i jednoglasno podržani na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV FBIH), dakle od strane vlasti, sindikata i poslodavaca. Nedavno su razmotreni i na nadležnoj Komisiji Parlamenta FBIH i dobili jednoglasnu podršku ...

No, u praksi, tamo gdje bi trebao u Parlamentu FBIH, zakoni još nisu usvojeni.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Samir Kurtović očekuje da će se prijedlog ponovo biti na Dnevnom redu, da će se staviti na glasanje i na koncu izglasati. Ipak, vladajuća koalicija još nije odlučila ide li ovaj set zakona na dnevni red.

"Očekujemo da Parlament FBiH navedene Izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima uvrsti kao tačku dnevnog reda. Već duže vrijeme se insistira da se izvrse izmjene navedenih Zakona", započeo je Kurtović za Vijesti.ba, te potom prokomentarisao prijedloge koje nudi Udruženje poslodavaca FBiH:

"Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, kao predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH, usaglasili smo navedene izmjene zakona i zajedno tražili od Vlade Federacije da ih uputi u parlamentarnu proceduru. Nakon usvajanja navedenih izmjena, došlo bi do povećanja plata do 400 KM radnicima iz realnog sektora u Federaciji".

Dodaje da je važno istaći je da bi primjena navedenih Izmjena zakona bila odmah narednog mjeseca nakon usvajanja u Parlamentu i radnici bi od poslodavaca dobili povećanje plata.

“Kao SSS BiH, zajedno sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH ćemo insistirati na usvajanju nevedenih Izmjena zakona kako bismo poboljšali status uposlenika iz realnog sektora i zaustavili odlazak radnika iz BiH. Od Vlade Federacije očekujemo podršku i insistiramo da se što prije organizuje sjednica ESV FBiH kako bi se prestavile strategije izmjena Zakona u cilju poboljšanja statusa uposlenika iz javnog i realnog sektora", zaključio je Kurtović.

Vlasti već izvjesno vrijeme oklijevaju sa usvajanjem Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak kojima bi se smanjili doprinosi i omogućilo povećanje plaća radnicima do 400 KM. Poslodavci i sindikat traže mogućnost da se isplate do 400 KM veće plaće, a da ih država na taj uvećani iznos oslobodi plaćanja poreza na dohodak i jednog dijela doprinosa.

Sada su na potezu zastupnici. Jasno je da se trenutnim stanjem dodatno nanosi štetu privredi i radnicima.

V. Vukmirović

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba