20+ godina
sa vama
federalna ministrica

Pozder: Majevica ima veliki potencijal, novi Zakon o zaštiti prirode će pomoći da je zaštitimo

Autor: Biznis.ba
Foto: Fena
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u Tuzlanskom kantonu, gdje se sastala s gradonačelnikom Srebrenika Adnanom Bjelićem, te predstavnicima Turističke zajednice i lokalnim udruženjem žena ''Sabur'' iz Zahirovića.

- Srebrenik je grad s velikim turističkim potencijalom. Poznat po kulama na Starom gradu, srednjovjekovnoj tvrđavi, ali lokalne vlasti i ovdašnja Turistička zajednica čine napor da bude prepoznatljiv i po planini Majevici. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je sufinanciralo projekat 'Izrada Stručnog obrazloženja za proglašenje zaštićenog područja Okresanica' na Majevici, a što je u skladu s našim naporima da proglasimo što više zaštićenih područja i što je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije zaštite okoliša Federacije BiH i drago mi je da se ovaj projekat realizira - izjavila je Pozder.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su saopćili da bi, nakon što su proglašeni zaštićeni pejzaži Bara Tišina i Bara Starača u Posavskom kantonu, također tako trebala biti zaštićena Okresanica na Majevici, jer se nalazi u nacrtu područja ''NATURA 2000'' i predstavlja prirodnu ugroženu vrijednost u skladu s direktivama o staništima i o pticama.

- Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode koje bi trebale biti usvojene do kraja godine će se omogućiti lakša procedura da lokalne i kantonalne vlasti svojim odlukama mogu proglašavati zaštićena područja, što će biti od velike pomoći da u našoj zemlji jednostavnije i efikasnije radimo na zaštiti prirode - rekla je Pozder.

Pozder i Bjelić su posjetili sportsko rekreativni centar na Majevici koji je zamišljen kao centralna tačka, poveznica svih turističkih mikro lokacija na prostoru ove planine. U Turističkoj zajednici Srebrenika, Majevica je prepoznata kao izuzetno vrijedna turistička destinacija, s planinarskim domom, etno ugostiteljskim objektima, autohtonim proizvodima i jelima koje prave udruženja poput ''Sabura'', pješačkim i biciklističkim stazama i spomenutim sportsko rekreativnim centrom koji zaokružuje turističku ponudu, prenosi Fena. Lokalne vlasti posebno naglašavaju da se na prostoru gdje se danas nalazi sportsko rekreativni centar nalazila deponija otpada koju su očistili i uspjeli urbanizirati tu lokaciju.

- Znamo da i vlasti u Republici Srpskoj rade na tome da dio planine Majevice, koji se nalazi u tom entitetu, proglase zaštićenim područjem, s ciljem da dobije status parka prirode, tako da ćemo i mi s naše strane zajedno s lokalnim i kantonalnim vlastima učiniti sve kako bi Majevica bila adekvatno zaštićena, jer se radi o iznimnom prirodnom bogatstvu, ali i pravom turističkom biseru ovoga kraja. Njenom zaštitom bi se otvorile brojne mogućnosti da se aplicira na različite projekte koji se tiču razvoja turizma i zaštite okoliša - zaključila je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba