20+ godina
sa vama
sarajevo

Predstavljena unaprijeđena verzija digitalne platforme 'Ekonomska diplomatija MVPBiH'

Autor: Biznis.ba
Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH predstavili su danas u Sarajevu unaprijeđenu verziju digitalne platforme "Ekonomska diplomatija Ministarstva vanjskih poslova BiH" koja je osmišljena kao podrška jačanju međunarodne ekonomske saradnje i inostranoj promociji bh. proizvoda i usluga, uz poticanje i promociju direktnih stranih ulaganja u BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio je da je našoj zemlji prijeko potreban veći ekonomski rast i investicije kako bi zaustavili odlazak mladih i stabilizirali opterećene penzione fondove.

Naveo je da su bh. potencijali veliki - od geografskog položaja i cijena električne energije do sposobne radne snage - što bi trebalo biti garant ekonomskog napretka, ali da nam na tom putu stoje neodgovorni političari koji obeshrabruju investitore.

- Alati poput ove digitalne platforme pomažu nam da informišemo potencijalne investitore i Ministarstvo je ojačalo sektor ekonomske diplomatije, ali sve će biti uzalud ako političari ne budu ozbiljniji - rekao je Konaković.

Predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković istakao je da ta institucija već godinama vodi školu ekonomske diplomatije u kojoj obučavaju diplomate kako najbolje predstavljati potencijale BiH, u čemu će nova platforma značajno pomoći, prenosi Fena.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Renaud Meyer kazao je da je digitalna platforma važan alat za internacionalizaciju poslovanja bh. privrede kako bi bila konkurentnija na globalnom tržištu.

Na prezentaciji je istaknuto da digitalna platforma ekonomske diplomatije ima za cilj jačanje saradnje i bržu razmjenu informacija između sjedišta MVPBiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u području ekonomske diplomatije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba