20+ godina
sa vama
ostvareni značajni rezultati

Program EBRD-a i EU 'Go Digital in BiH' potiče digitalnu transformaciju bh. preduzeća

Autor: Biznis.ba
Foto: Fena
Program “Go Digital in BiH” ostvario je značajne rezultate sa više od 170 finansiranih projekata iz različitih sektora, ukupne vrijednosti skoro 30 miliona eura.

Program “Go Digital in BiH”, koji su 2022. godine pokrenule Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska unija (EU), pokazao se kao važna podrška automatizaciji i digitalizaciji malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini. Razvijen je kako bi pomogao MSP u prilagodbi brzim i čestim tehnološkim promjenama olakšavanjem automatizacije i digitalizacije njihovog poslovanja. To uključuje poboljšanje njihovih procesa upravljanja podacima, softverskih rješenja, mogućnosti e-trgovine i provedbu različitih projekata digitalne transformacije. Drugim riječima, pomaže MSP da rastu i postanu efikasnija i konkurentnija.

Sektori koje program podržava uključuju proizvodnju, medicinu, maloprodaju, uslužne djelatnosti, prevoz, hranu i piće, građevinarstvo te poljoprivredu i agroindustriju. Do kraja augusta 2024. godine, Tuzlanski kanton (sa 35 projekata), Kanton Sarajevo (sa 32 projekta) i Zeničko-dobojski kanton (sa 24 projekta) u Federaciji Bosne i Hercegovine postali su predvodnici u finansiranim projektima, pokazujući široku prihvaćenost inicijative za digitalizaciju, prenosi Fena. U RS-u do sada je finansirano ukupno 30 projekata koji su također široko rasprostranjeni. Što se tiče Brčko distrikta, do sada je finansiran jedan projekt.

GAT, vodeći proizvođač specijaliziran za zrakoplovnu, automobilsku i medicinsku industriju, primjer je transformativnog utjecaja programa “Go Digital in BiH”. Kompanija je nedavno investirala u novu CNC tokarilicu, a riječ je o alatnom stroju koji koristi CNC tehnologiju za obavljanje preciznih tokarskih operacija na različitim materijalima, kao što su metal, plastika ili drvo. Ta investicija ne samo da omogućava autonomni rad tokom noći, već i povećava proizvodne kapacitete i otvara vrata novim tržišnim mogućnostima.

- Ta strateška investicija za nas je transformativna prilika. Pojednostavit će proizvodne procese, podići kvalitet proizvoda, omogućiti isporuku tačno na vrijeme i potaknuti automatizaciju proizvodnje - rekao je Almir Gvožđar, direktor kompanije.

Program “Go Digital in BiH” koji provodi EBRD uz podršku EU dio je programa “EU4SMEs”. Do danas je EBRD osigurao 40 miliona eura kredita preko lokalnih partnerskih komercijalnih banaka (ProCredit banka, Raiffeisen banka, UniCredit banka, Intesa Sanpaolo banka i Sparkasse banka), uz dodatnih 10 miliona eura finansiranja potpisanih sa lokalnim komercijalnim bankama krajem juna 2024. EU je osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 11,5 miliona eura za poticaje, savjetodavne usluge i tehničku pomoć.

Program je popraćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji radi sa vladom i drugim učesnicima kako bi pomogla u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući digitalne inovacijske hubove (DIH).

Cilj programa “Go Digital in BiH” je da poveća produktivnost MSP, kao i da potakne ekološku održivost, jer je najmanje 60 posto kreditnih sredstava namijenjeno ulaganjima u zelene tehnologije. Program podržava projekte u područjima kao što su digitalna komunikacija, informacijska i IT sigurnost, digitalno upravljanje kompanijama te digitalni proizvodni procesi i usluge.

Program također direktno doprinosi Digitalnoj agendi EU za Zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći kompanijama da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

EBRD je uložio više od tri milijarde eura u 224 projekta u Bosni i Hercegovini od početka svog rada 1996. godine. Strateški prioriteti banke u zemlji su unapređenje zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i poticanje regionalne integracije, saopćeno je iz EBRD-a.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba