20+ godina
sa vama
BiH

Sindikat Aluminija: Ništa nismo dogovorili, protesti ostaju opcija

Autor: Biznis.ba
stjepan bevanda aluminij

Oko pet stotina radnika Aluminija uskoro će se proglasiti tehnološkim viškom, uz određeni broj i onih koji će zatražiti sporazumni raskid ugovora. Za sve su osigurana su sredstva za otpremnine koja u prvoj fazi iznose oko 4,5 miliona KM, potvrdio je danas potpredsjednik Skupštine Sindikata uposlesnih Stjepan Bevanda.

Okidač za današnji sastanak bila je jučerašnja izjava Dragana Čovića, koji je kazao da je novac za otpremnine već osiguran i da se on može početi isplaćivati već u ovoj sedmici. Bevanda, pak podsjeća da postoje određene zakonske procedure koje se u kratkom roku moraju ispoštovati.

- Ništa ne možemo bez skupštine. Zbijeni smo rokovima jer sve treba riješiti do 1. septembra. Iskreno, danas ništa nismo dogovorili, kazao je Bevanda.

Uprava, navodi Bevanda, mnogo odgovornosti prebacuje na Sindikat. Navodno su stigle neke ponude, ali se bez sjednice najvišeg organa sindikalne organizacije ništa ne može odlučiti.

Dotakli smo se i sporazumnog raskida ugovora po kojem bi radnici trebali dobiti otpremninu, ali bi imali prava na dohodak s biroa i osiguranje kredita. To se odnosi na manji broj radnika, tačnije na one kojima je ponuđeno da rade za mnogo manje novca nego što im treba da servisiraju svoj život, kazao je Bevanda.

Odluka Sindikata da se u slučaju raskida ugovora bez isplate otpremnina, izađe na ulice i dalje je na snazi. Predviđeni su protesti ispred zgrade HDZ-a i Vlade Federacije BiH. Otpremnine će se isplaćivati na osnovu važećih odredbi, a kako Bevanda kaže prva isplata otpremnina ukupno obuhvata sredstva oko 4,5 miliona KM.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba