20+ godina
sa vama
BiH

Sredstvima iz vodnih naknada u BPK finansirat će se projekti u općini Pale u FBIH

Autor: Biznis.ba
l_ddd75a06710072d543a58ea77784a22c

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga i načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk danas su potpisali ugovor o dodjeli sredstava prikupljenih iz vodnih naknada u BPK u ovoj godini.

U skladu s programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede Ministarstva za privredu BPK Goražde za 2023. godinu, iznosom od oko 58.000 KM podržana su dva projekta općine Pale u FBiH.

Za sufinansiranje projekta čišćenja obaloutvrde i korita rijeke Prače u naselju Hrenovica izdvojena su finansijska sredstva od 39.848 KM dok je za izradu glavnog projekta nove vodovodne mreže u naselju Prača odobren iznos od 18.711 KM.

Načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk naglasio je da se na ovaj način krenulo u rješavanje jednog od gorućih problema u ovoj općini.

- To je izrada glavnog projekta za vodovod u Prači koji je veoma star i gdje hitno moramo krenuti u sanaciju, a izrada projektne dokumentacije je prvi korak. Drugi zaista izražen problem na području općine je korito rijeke Prače koje je u trenutno u jako lošoj situaciji i s ovim sredstvima krenut ćemo u čišćenje jednog dijela korita, ali svakako da ova sredstva neće biti dovoljna da se završi kompletan projekt, međutim bitno je da krenemo - kazao je načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk.

Resorni ministar Zijad Briga naglasio je da je riječ o redovnim aktivnostima ovog ministarstva u skladu s Planom i Programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede.

-Prema lokalnim zajednicama doznačavaju se sredstva za realizaciju njihovih projekata. Na javni poziv ministarstva, općine su iskazale svoje prioritete i dostavile potrebne aplikacije te je zadovoljstvo da danas potpisujemo ugovor i nadamo se nastavku zajedničke saradnje na realizaciji projekata u svrhu poboljšanju uslova za život građana na području ove lokalne zajednice - kazao je resorni ministar Zijad Briga.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba