20+ godina
sa vama
BiH

Šta nudi Banja Luka: Veliki porast posjeta turista

Autor: Biznis.ba
banjaluka

Banjaluka bilježi porast dolazaka turista za 36 posto.

Iz Turističke organizacije Banja Luka (TOBL) su nas obavijestili da je grad na Vrbasu povećao porast dolazaka i noćenja već od prošle 2022. godine, kada je zabilježen porast od 7 odsto u odnosu na period prije pandemije korone, to jest 2019. godinu.

Zbog pandemije 2020. i 2021. godina nisu bile baš referentne i zato smo se vodili tim predpandemijskim periodom.

Mi u gradu Banjaluci imali smo porast od 7 odsto dok je svijet bilježio smanjenje od 40 posto, u odnosu na predpandemijski period, kazao je stručni konsultant Turističke organizacije Banja Luka, Mladen Šukalo, u razgovoru s novinarom portala Vijesti.ba.

TOBL imaju podatke za prvih šest mjeseci 2023. godine, koji su ohrabrujući, i evidentirano je 54846 dolazaka, a to je 36 odsto više u odnosu na 2022. godinu i 83144 noćenja, što je za oko 33 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

To je veliki skok i mi se nadamo da će se ta tendencija porasta dolazaka turista u Banjaluku povećavati svake godine. Treba imati na umu da se ovi podac Republičkog statističkog zavoda  odnose samo na tipove pansionskog smještaja u hotelima i motelima.

Dakle oni ne obuhvataju kategorije apartmana kuća za odmor i soba za iznajmljivanje, koji je na terenu sve više i njih imamo stotine registrovanih. Poznato nam je da postoje turisti koji dolaze individualno sa porodicama i koji upravo koriste te vidove smještaja. To nam daje za pravo da ove podatke koje nam daje Republički statistički zavod možemo slobodno da pomnožimo sa tri da bi dobili tačan broj noćenja istakao je Šukalo i dodao da je procjena TOBL-a da postoji još najmanje 800 kreveta u tim tipovima apartmana a koje zvanična statistika ne broji.

Turisti imaju različite interese i afinitete, i po tome zavisi šta ih najviše privlači u gradu na Vrbasu, ali postoje destinacije koje oni najčešće obilaze.

Mi u našem info centru identifikujemo šta bi otprilike posjetioci najviše željeli da posjete u našem gradu i na osnovu toga ih i upućujemo na određene lokacije, a to su tvrđava Kastel, izletišta na Banj Brdu, imamo selo Ljubačke doline, tu je i Krupa na Vrbasu koja se nalazi nadomak Banjaluke i samostan Marija Zvijezda jako interesantna našim gostima, i svakako vjerski objekti poput Ferhat pašine džamije i hrama Hrista Spasitelja u centru grada.

Posjetioci obilaze i Safikatin grob koji ima legendarnu i zanimljivu ljubavnu priču sličnu onoj Šekspirijanskoj o Romeu i Juliji. Dakle, ponude grada Banja Luke su raznolike i jako sadržajn, istakao je sagovornik.

On je dodao da turisti koji dolaze u Banjaluku izlete prave i u okolnim gradovima kao što je Jajce, Šipovo ili Mrkonjić grad gdje postoje zanimljiva mjesta poput slapova, jezera, rijeka, etno sela i mnogih drugih destinacija. Između ostalog tu su i sportskorekreativni sadržaji kao što su rafting, planinarenje, biciklizam i slične ponude.

Napomenućemo da najveći broj turista dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a zanimljiv podatak je da gosti iz Hrvatske većinom dolaze individualno, to jeste porodično, te da deset odsto od ukupnog broja noćenja i dolazaka pripada turistima iz te zemlje.

E. Bučinski

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba