20+ godina
sa vama
BiH

Stagniraju cijene nekretnina u Brčkom: Najam stana od 200 do 700 KM

Autor: Biznis.ba
brcko nekretnine

U posljednjih šest mjeseci cijene nekretnina u Brčkom nisu se znatno povećavale - potvrdila je agent za prodaju nekretnina u Brčkom Ivana Pančić.

Cijene kvadratnog metra nekretnine koja je izgrađena prije minulog rata kreću se od 1.400 do 1.800 KM, dok su cijene u novogradnji od 2.400 pa čak do 2.800 KM po metru kvadratnom i to u zavisnosti od lokacije nekretnine, kao i opremljenosti stana.

-Prije godinu dana cijene nove gradnje su bile oko 2.400 KM po metru kvadratnom i poslije nove godine su porasle na trenutnu - navodi Pančić, dodajući da je uprkos tome potražnja velika.

Ističe da su najčešći kupci mladi bračni parovi koji ostvaruju uslove za hipotekarene kredite i tako rješavaju svoje stambeno pitanje, potom ljudi koji rade trenutno u inostranstvu te oni koji imaju ušteđevinu i žele je materijalizovati. Pojašnjava također da se kupci uglavnom odlučuju za kupovinu nekretnine zbog sve većeg nepovjerenja u čuvanje ušteđevine kod banaka.

Prema riječima Pančić, porasla je potražnja i za iznajmljivanjem stanova te se tako, u zavisnosti od lokacije i kvadrature, najam stana za mjesec dana kreće od 200 do čak 700 KM.

Novost u trgovini nekrentinama je i prodaja garažnih i parking mjesta, koja se nakon etažiranja mogu kupiti po cijeni i do 30.000 KM za garažu, dok se za vlastito parking mjesto mora izdvojiti čak i do 12.000 KM.

Ona je navela da ima potražnje i za prodajom poljoprivrednog zemljišta na području Distrikta, kao i za porodičnim kućama ali savjetuje da u tim situacijama obje zainteresovane strane za procjenu konsultuju stručnjaka iz te oblasti.

(Biznis.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba