20+ godina
sa vama
ministar saobraćaja

Šteta: Nastavljamo graditi Južnu longitudinalu

Autor: Biznis.ba
Foto: Facebook/Adnan Šteta
Javna nabavka za izgradnju dijela Južne longitudinale i kružnog toka na raskrsnici ulica Zagrebačka i Hamdije Ćemerlića u Sarajevu raspisana je danas.

Nastavak izgradnje te saobraćajnice bio je obustavljen više od sedam godina zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, koji su konačno riješeni, a na osnovu kojeg je Općina sredinom ove godine izdala građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta izjavio je da je dugo trajalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na toj dionici Južne longitudinale, ali je dobro da su uspjeli doći do trenutka kada raspisuju nastavak radova.

- Ovaj nastavak daje nadu za rješavanje gužvi i mogućnost za daljnje projektovanje i na drugim dijelovima ove značajne saobraćajnice - istakao je ministar Šteta.

Nakon što bude završen izbor ponuđača putem ove javne nabavke, prije same izgradnje saobraćajnice i kružnog toka, bit će potrebno izmjestiti ogroman broj instalacija, rekonstruisati vodovodnu i kanalizacionu mrežu, te izgraditi novi vrelovod, prenosi Fena.

Nakon toga će od pomoćnog stadiona FK Željezničar do raskrsnice ulica Hamdije Čemerlića i Zagrebačke ulice biti izgrađena saobraćajnica s novim trakama, novim trotoarima i neophodnim ab-zidovima.

Također, bit će izgrađen i kružni tok, kao i servisna saobraćajnica s desne strane iz pravca stadiona, a bit će obnovljen i dio saobraćajnice u ulici Hamdije Ćemerlića.

Projekt će doprinijeti sigurnosti i smanjenju gužvi u tom dijelu grada, a sredstva su osigurali Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba