20+ godina
sa vama
BiH

Šuput: Novac građana siguran, najbitnije je sačuvati stabilnost bankarskog sektora

Autor: Biznis.ba

Direktor Sberbank u Republici Srpskoj Aleksandar Kesić naglasio je da stanovništvo, koje ima novac u toj banci, nema razloga za paniku.

- Svaka marka stanovništva Republike Srpske u toj banci je sigurna i bit će im isplaćena. Bit će zaštićena, mjerama Banke, mjerama Vlade i Agencije za bakarstvo - naglasio je na konferenciji za novinare.

Kaže da je u toj banci povećan broj zahtjeva za isplatu novca i da razumije reakciju ljudi da ‘zaštite svoj novac’, ali i naglašava ‘zaključno s današnjim danom, nemamo problema s isplatom novca’.

Da nema mjesta panici istaknuo je i vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput koji podsjeća da je ta agencija iskoristila zakonsko pravo i preuzela upravljanje akcijama i tako, kako je kazao, učinila prvi korak i preuzela upravljanje Sberbankom d.d. Banja Luka.

- Vlada RS će, u skladu sa zakonskim mogućnostima, stati iza ove banke na pravi način. Apelujem na građane i klijente Banke, nema mjesta panici. Novac postoji, sad je najbitnije da sačuvamo stabilnost bankarskog sektora - kazao je.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović ističe da je problem Sberbanke uvezen, nije rezultat rada u Republici Srpskoj, zato ‘želimo da naš sistem i dalje bude stabilan’.

- Vlada Republike Srpske će stati iza ove banka, da zaštiti klijente i održi njen rad. Uložit će 15 miliona KM osnovnog kapitala, registrovat će banku. Preuzet će Sberbanku, nastavit će se rad pod drugim imenom. Nova banka će raditi u skladu sa svim zakonima, bit će likvidna i stabilna baš kao što je to i sad Sberbanka - naglasila je.

U današnjem susretu s novinarima istaknuta je namjera da se zaštite klijenti Sberbanke, finansijski sektor ali i sačuvaju radna mjesta u toj banci. Ponovili su pravnim i fizičkim osobama da nema potrebe za podizanje depozita.

Biznis.ba / FENA

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba