20+ godina
sa vama
BiH

Susret federalnog ministra Kemala Hrnjića sa predstavnicima mlinarske industrije

Autor: Biznis.ba
l_b084197b6b63f24a073df08528108847

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je danas sastanak sa predstavnicima mlinarske industrije u Federaciji BiH, u cilju sagledavanja stanja po pitanju otkupa pšenice od poljoprivrednih proizvođača u FBiH.

Na sastanku je razgovarano i o utjecaju nepovoljnih vremenskih prilika na ovogodišnje prinose pšenice, ali i o modalitetima za otkup viškova koji se eventualno pojave na tržištu te skladišnim kapacitetima mlinova.

Predstavnici mlinova iz Federacije BiH informirali su ministra Hrnjića o informacijama i podacima vezanim za ugovorene proizvodnje pšenice s domaćim proizvođačima, potrebama i neophodnim količinama, te kretanjima na tržištu pšenice i raspoloživim količinama u silosima.

- Na sastanku u Posavskom kantonu istakao sam potrebu da što hitnije reagujemo i prema predstavnicima mlinarske industrije, te da kroz razgovor pokušamo iznaći određene modele koje bismo mogli primijeniti u ovoj godini i time zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno pšenicu. Svjedoci smo određenih poremećaja na globalnom tržištu, te je potrebno osloniti se na vlastite kapacitete i pronaći optimalno rješenje da bi i poljoprivredni proizvođači, ali i otkupljivači i prerađivači bili zadovoljni - kazao je ministar Hrnjić.

Poljoprivredni proizvođači su, tokom prethodnih sastanaka sa ministrom Hrnjićem, istakli da će ovogodišnja žetva kasniti te da očekuju da sa žetvom započnu u drugoj trećini jula.

- Prema ministrovim riječima, to je dovoljno vremena da se pronađe adekvatno rješenje za otkup pšenice od poljoprivrednih proizvođača iz Federacije BiH - saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba