20+ godina
sa vama
BiH

Šverc roba: Poslije ovoga nikada više nećete kupiti nešto na ulici

Autor: Biznis.ba
NASLOV

Kada je riječ o lakoj zaradi, osim što ne biraju robu koju će švercovati, šverceri vrlo često ne biraju ni načine za transport svoje robe. Ne biraju ni vrijeme.

Iako je vanredno stanje u FBiH trajalo do prije desetak dana, to nije bila prepreka švercerima razne robe da upravo okolnosti straha i panike iskoriste da pojačaju svoje aktivnosti.

Najšvercovanija roba na svijetu su duhan i cigarete, a prema brojnim analizama sprovedenim u brojnim istraživačkim laboratorijama širom svijeta, gotovo svaka cigareta zaplijenjena na ulici u sebi ima najmanje duhana, a mnogo više đubreta, kukuruza, perja, pa čak i azbesta i ostataka otrova za glodare zbog nesanitarnih uslova skladištenja i proizvodnje.

Iako je opšte poznato da roba sa crnog tržišta ima sastav koji je sve samo ne ono što želite kupiti, uslovi njenog skladištenja su često potpuno nekontrolisani i nehumani, ipak načini transporta nelegalne robe su toliko nevjerovatni, da kada čujete odakle je "izvučena" roba koju kupite na ulici više to nikada nećete uraditi.

Ovo je pet najnevjerovatnijih i najgadnijih štekova i načina na koji su šverceri pokušali da prokrijumčare svoju robu:

1. Ljudi mule

Krijumčarenje droge u ljudskim tijelima deluje kao scena Netflix produkcije o latinoameričkim narko-kartelima, ali je zapravo inspirisana onim što je u stvarnosti gotovo svakodnevno. Slučajevi kada se štekovi kriju u tjelesnim dupljinama nisu strani ni našim podnebljima, ali je svakako jedan od najekstremnijih onaj koji se vezuje za jednu Kolumbijku koja u silikonskim implantatima (ugrađenim samo za tu potrebu) pokušala prošvercovati štek nelegalne robe.

2. Mrtvački kovčezi

Jedan od najbizarnijih slučajeva krijumčarenja na našim prostorima vezuje se za 2013. godinu kada je na graničnom prelazu Vrgorac ispod mrtvog tijela čovjeka nađena nelegalna roba, planirana za preprodaju na crnom tržištu.

3. Kotlovnica

Osim mrtvačkog sanduka, šverceri iz regiona cigarete su pokušali da švercuju u kombijima brze pošte, đubretu, pa čak i konjskoj zaprezi, ali je slučaj šteka cigareta u kotlovnici bio jedan od najupečatljivijih. Stara kotlovnica puna štetnih izduvnih materija bila je jedan od štekova najopasnijih za zdravlje onih koji su cigarete kupovali od švercera, a ovaj slučaj zabiljeležen je u našem regionu.

4. Leševi ili smrznute životinje

Jedan od najpoznatijih slučajeva nevjerovatno bizarne zaplijene, odnosno načina gdje je štek bio sakriven bio je leš ajkule. 2009. meksički marinci našli su veliki broj smrznutih ajkula koje su bile "napunjene" ilegalnom robom. BBC Mundo ovo je nazvao jednom od najčudnijih zaplijena.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba