20+ godina
sa vama
BiH

U drugom kvartalu na ulazu u BiH registrovano gotovo šest miliona putnika

Autor: Biznis.ba
voznja_greske_ilustracija

Na ulazu u Bosnu i Hercegovinu u drugom kvartalu registrovano je nešto više od 5,96 miliona putnika, što je za 2,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U drugom kvartalu broj domaćih putnika iznosio je oko 2,12 miliona i manji je za 5,9 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je broj stranih putnika veći za osam odsto, a iznosio je oko 3,84 miliona.

Od ukupnog broja putnika koji su ušli u BiH u drugom tromjesečju, 35,5 odsto odnosi se na domaće putnike, a 64,5 odsto na strane, a u odnosu na vrstu saobraćaja, 93,9 odsto graničnog prometa putnika odnosi se na drumski.

Broj putnika koji su izašli iz BiH u drugom kvartalu iznosio je oko 5,79 miliona i manji je za dva odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Broj domaćih putnika na izlazu iznosio je oko 2,12 miliona i manji je za 6,5 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, dok je broj stranih putnika veći za jedan odsto, a iznosio je oko 3,58 miliona.

Ukupan granični promet putničkih drumskih motornih vozila na ulazu u BiH u drugom kvartalu iznosio je nešto više od 2,67 miliona i veći je za 0,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok u strukturi drumskog graničnog prometa 32,8 odsto učestvuju domaća putnička motorna vozila kojih je manje za 5,8 odsto, a 67,2 odsto su strana putnička motorna vozila kojih je više za četiri odsto.

Izlaz putničkih motornih vozila iz BiH u drugom tromjesečju manji je za 1,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Broj vozila sa domaćom registracijom u drugom kvartalu na izlazu manji je za 6,2 odsto, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom veći za 0,8 odsto.

Najveći broj vozila u BiH je ušao preko graničnih prelaza sa Hrvatskom 71,7 odsto, a zatim preko graničnih prelaza sa Srbijom 23,1 odsto i Crnom Gorom 5,2 odsto, prenosi Srna.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba