20+ godina
sa vama
BiH

U Gradačcu otvoren 12. sajam organskih proizvođača Eko - Etno BiH

Autor: Biznis.ba
gradacac

Gradačački sajam organskih proizvođača Eko - Etno BiH otvoren je uz prisustvo ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emira Begića i ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafe Šakića.

Organizaciju manifestacije i ove je godine predvodila Mreža žena Veliko srce u BiH, a na sajmu izlažu 34 certificirana organska proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Da ova vrsta proizvodnje u posljednje vrijeme zauzima sve veće mjesto u našoj zemlji potvrđuje i velika posjećenost sajma, koji pored ekoloških nudi i etno paletu proizvoda, karakterističnih za naše krajeve.

Ministar Šakić je kazao da je tradicija nešto što se ne može ostaviti po strani ,te da smatra da će sajam doprinjeti razvoju clokupne privrede, a posebno poljoprivrede na području TK.

Ministar Begić je istaknuo činjenicu da su na izložbenim prostorima uključene i pojedine škole iz Gradačca i okruženja jer se na taj način već u školama ukazuje mladima, srednjoškolcima, značaj ove vrste proizvodnje i to je ono što motiviše mlade ljude da se uključe u proizvodnju.

Almasa Huskić iz Mreže žena Veliko srce u BiH kazala je da je cilj sajma promocija proizvodnje hrane, koju takvu kakva jeste – kvalitetna, treba da koristi naše stanovništvo.

-Organska proizvodnja je izvozno orjentisana, mi to možemo plasirati, ali cilj je da je zadržimo ovdje, da turiste dovodimo ovdje i da im ovdje ponudimo najkvalitetnije i naplatimo turistički brend - kazala je Huskić.

Biznis.ba / FENA

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba