20+ godina
sa vama
Posljednje pripreme

U ponedjeljak počinje 2. Sarajevska sedmica energije i klime

Autor: Biznis.ba
Foto: Ustupljena fotografija
Druga Sarajevska sedmica energije i klime (SECW) se održava od 23. do 27.9. u Hotelu Hills, zgradi Energonivesta (4. dan) i Privrednoj komori Federacije BiH (5. dan).

Ovo je novo izdanje prošlogodišnjeg, uspješnog događaja, koji je postavio čvrste temelje za širu, konkretniju i dublju raspravu o ključnim temama iz oblasti energije i klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu. Nakon prvog izdanja uslijedila su konkretna rješenja i smjernice za unapređenje klimatskih i energetskih politika i to je bio osnovni motiv za ponovnu organizaciju događaja.

SECW se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija, organizacija i kompanija. Zemlje partneri su Kraljevina Norveška i Kraljevina Velika Britanija.

Ove godine, SECW nastavlja sa dinamičnim pristupom, snažno se fokusirajući na implementaciju međunarodnih klimatskih obaveza u BiH i prilagodbu domaćih zakona u skladu s tim zahtjevima. Očekuju se značajni iskoraci u pravcu energetske tranzicije, s naglaskom na realizaciju planova koji su predstavljeni prethodne godine.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, koja je uz nLogic i Ministarsto vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nominalni organizator SECW, kaže kako se ove godine očekuje još veći odaziv u odnosu na prvo izdanje, s već najavljenim brojnim učesnicima i učesnicama iz različitih sektora. “SECW se pozicionirao kao nezaobilazan događaj za sve koji su posvećeni energetskoj i klimatskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, regije i Evrope. Ovo je jedinstvena prilika da ključni akteri, donositelji odluka i lideri projekata na jednom mjestu pokrenu važan dijalog o energetskoj budućnosti i evropskim integracijama”, kazao je Jašarspahić.

SECW okuplja širok spektar kompanija, institucija i pojedinaca iz regije, EU i šireg europskog pojasa. Ove godine centralni program uključuje 19 panela, 13 popratnih događaja i brojne prezentacije, te dodatne sastanke i B2B razmjene, što predstavlja izvrsnu priliku za umrežavanje i poslovnu saradnju.

Partner događaja GIZ će podržati organizaciju dva panela tokom SECW. Najavljujući panel Akcija zajednice za energetsku tranziciju u BiH, razvoj prosumera i energetskih zajednica, zakazan za utorak 24. septembra, Minela Isaković iz GIZ-a naglasila je: „U ime Vlade Njemačke, GIZ uspješno implementira aktivnosti koje vode ka energetskoj tranziciji na lokalnom nivou. Opštine i gradovi u BiH spremni su se aktivno uključiti u realizaciju inovativnih građanskih inicijativa, poput energetskih zajednica.“

Događaju će prisustvovati brojni međunarodni akteri i eksperti, njih oko 200 stotine, predstavnici vlada, industrije, civilnog društva i akademska zajednica.

Štokholmski institut za okoliš (SEI) će tokom SECW 2024 učestvovati na dva panela i biti domaćin popratnog događaja. Saša Solujić, voditeljica "BiH SuTra" programa, je rekla kako će paneli ponuditi značajne uvide u jačanje zajedničkih napora u rješavanju klimatske krize i poticanju zelenije budućnosti. „Popratni događaj programa „Održiva tranzicija BiH (BiH SuTra)“ održat će se 24. septembra sa početkom u 9.00 sati, te će se u okviru događaja u opuštenoj atmosferi predstaviti postignuti rezultati i razgovarati o ključnim izazovima. Ove inicijative odražavaju dugotrajnu posvećenost Vlade Švedske podršci klimatskim ciljevima Bosne i Hercegovine i jačanju održivije budućnosti za sve", naglasila je Solujić.

Agenda cijelog događaja je dostupna na web stranici, a kapaciteti konferencijskih sala u kojima se SECW održava su već gotovo popunjeni.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba