20+ godina
sa vama
fokus na mladima

U Sarajevu počela konferencija "IDT2024" posvećena digitalnoj transformaciji

Autor: Biznis.ba
Konferencija "IDT2024" posvećena digitalnoj transformaciji, koja je počela danas u Sarajevu, bavit će se primjenom novih tehnologija i rješenja koja unapređuju efikasnost, održivost i konkurentnost u industriji.

Program konferencije uključuje predavanja, panel diskusije i radionice koje će obuhvatiti ključne aspekte digitalne transformacije, ESG ciljeva, AI tehnologija i novih poslovnih modela koji oblikuju budućnost prodaje.

Predsjednik Nadzornog odbora BH Telecoma Sedad Avdić izjavio je na otvaranju da je vještačka inteligencija danas popularna jer je došlo do pozitivne sinergije hardwara, softwara i određenih arhitektura koje joj omogućavaju realizaciju.

Dodao je da je vještačka inteligencija koji koristimo na popularnim aplikacijama razvijana zadnjih desetak godina iako se nekome može činiti da se pojavila naglo, prenosi Fena.

Avdić je naveo da će na konferenciji govoriti o zakonu koji je EU usvojila o vještačkoj inteligenciji koji je stupio na snagu 1. augusta 2024. i koji nudi određeni period u kojem se institucije i kompanije trebaju prilagoditi.

Hendrik van den Dool, ambasador Nizozemske u BiH i generalni pokrovitelj konferencije, istakao je da je digitalna transformacija važna tema i za BiH i za cijeli svijet jer nas digitalna rješenja okružuju u domu, na radnom mjestu i u državnim organima.

Dodao je da je prelazak na digitalni način rada ključan za BiH kao zemlju u procesu evropskih integracija jer je sastavni dio tog procesa i da je njegova zemlja sretna što može pružiti podršku na tom putu.

Ovogodišnja konferencija poseban fokus stavlja na mlade te donosi program posvećen studentima pod nazivom "AI Prompt Engineering Competition", gdje će studenti pokazati svoje vještine u korištenju AI modela za rješavanje stvarnih poslovnih izazova.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba