20+ godina
sa vama
BiH

U Sarajevu počeo Šesti digitalni samit zapadnog Balkana

Autor: Biznis.ba

Dodala je da Bosna i Hercegovina i zemlje zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal i da bismo ga ostvarili, moramo raditi zajedno, dijeliti ideje, iskustva i najbolje prakse.

- Moramo sarađivati kako bismo uspješno prevladali sve izazove i iskoristili prilike koje nam digitalna era donosi - poručila je Krišto.

Naglasila je da upravo saradnja i razmjena ideja između naših zemalja čini temelj za snažniju, stabilniju i prosperitetniju regiju.

Krišto je rekla da naša zajednička budućnost leži u povezivanju, a da su digitalne tehnologije ključna sredstva u ostvarivanju tog cilja.

- Činjenica je da digitalne tehnologije imaju potencijal da donesu promjene u naše društvo, one nam pružaju priliku da poboljšamo obrazovanje, zdravstvo, komunikaciju i infrastrukturu, te potiču inovacije i otvaraju nova radna mjesta - kazala je Krišto.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto podsjetio je da su troškovi rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU smanjeni, nakon što je prethodno nakon sličnih samita roming ukinut među zemljama regije.

Izrazio je želju da BiH uskoro sve škole uveže na brzi internet kako bi učenici imali pristup najmodernijim tehnologijama, u čemu očekuje pomoć telekoma, te javnog i privatnog sektora.

https://www.youtube.com/watch?v=4MdxIa4czG8

- Jako je bitno da cijela regija stvori nešto što bi mogli zvati "digitalna zajednica" koja bi pomogla da se integriramo u EU prije nego što politika sustigne taj posao - kazao je Forto.

Glavna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu istakla je da će smanjenje cijena rominga sa EU značajno osjetiti svi koji iz regije budu putovali u Uniju, kao i članovi dijaspore kada budu posjećivali zemlje porijekla.

Naglasila je da spomenuto smanjenje cijene prenosa podataka sa Evropskom unijom iznosi i do 99 posto zahvaljujući angažmanu koji je trajao četiri godine.

Njemački državni sekretar u Saveznom ministarstvu za digitalizaciju i saobraćaj Stefano Schnorr najavio je da će na samitu biti razmatrani načini za jačanje i zaštitu digitalne infrastrukture, te za podršku digitalnom poduzetništvu kao sredstvu za ekonomsko osnaživanje.

Naglasio je da njegova zemlja odavno podržava zapadni Balkan na putu evropskih integracija i da će danas obnoviti posvećenost tom cilju dodatnom podrškom digitalnom razvoju regije.

- Ovo je vrlo značajan samit za budućnost zapadnog Balkana i budućnost Evropske unije - poručio je Schnorr.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera precizirala je da UNDP na zapadnom Balkanu realizuje više od 140 projekta digitalizacije u četiri oblasti koje obuhvata "EU digitalni kompas".

Pojasnila je da se to odnosi na podršku javnom sektoru u digitalizaciji usluga koje pruža te ukupnom upravljanju administracijom, ali i razvoj digitalnih vještina za različite struke kao i digitalnu transformaciju biznisa.

(Biznis.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba