20+ godina
sa vama
BiH

U UPFBiH održan prvi trening za kompanije o provedbi mjera zaštite na radu

Autor: Biznis.ba
upfbih

U okviru realizacije projekta “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu”, kojeg realizira Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, u prostorijama UPFBiH održan je prvi trening u okviru obuke za kompanije iz Federacije BiH o primjeni Zakona o zaštiti na radu FBiH.

Prvi trening organiziran je za kompanije koje se bave uredskim poslovanjem i špedicijom, a treningu su prisustvovali predstavnici više od 20 kompanija, članica UPFBiH, ali i onih koje nisu članice.

Direktor UPFBiH Mario Nenadić je rekao da su u okviru edukacije stručnjaci za zaštitu na radu upoznali predstavnike kompanija iz oblasti uredskog poslovanja i špedicije sa informacijama vezanim za provođenje mjera zaštite na radu, specifičnim zahtjevima za ove djelatnosti, načinima primjene odredbi novog Zakona o zaštiti na radu u FBiH.

- Cilj provođenja edukacije je pomoći kompanijama da na adekvatan način i u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu FBiH provedu mjere zaštite na radu, ali i definiranje glavnih izazova i potreba koje proizlaze iz provedbe ovog zakona i podzakonskih akata. Taj trening je i podrška kompanijama kako bi kroz obuku i savjetovanje uskladile svoje poslovanje sa novim zakonom - dodao je Nenadić.

Naredni trening će biti održan 19. oktobra za kompanije iz metalske industrije, a sedam dana kasnije, 26. oktobra, trening za kompaniju iz oblasti drvne industrije. Za sektor hemijske industrije trening je predviđen 2. novembra, dok će za kompanije iz oblasti građevinske industrije trening biti organizovan 9. novembra.

U okviru projekta “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu” razvijen je ovaj sveobuhvatni trening koji će u kasnijoj fazi biti integriran u help desk.

Projekat “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu” se provodi u sklopu projekta “EU4Business Recovery” koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provode ga GIZ, MOR i UNDP, saopćeno je iz UPFBiH.

(Biznis.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba