20+ godina
sa vama
potpuna obustava prevoza robe

Ugroženo poslovanje i Željeznica RS

Autor: Biznis.ba
Foto: Željeznice RS
Željeznice RS izvijestile su da je usljed potpunog prekida željezničkog saobraćaja prouzrokovanog elementarnim nepogodama i velikim oštećenjem pruge na dionici Кonjic – Jablanica na području Federacije BiH 04.10.2024. godine došlo je do potpune obustave prevoza roba Željeznica RS preko dijela mreže pruga na tranzitnom pravcu Luka Ploče - Srednja Evropa.

U saopštenju se kaže da su Željeznice Federacije BiH uvele transportno ograničenje usljed potpunog prekida željezničkog saobraćaja na dionici oštećene pruge.

"Trenutno, prema prognozama i informacijama o neophodnom vremenu potrebnom za ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na području FBiH, proračun Željeznica Republike Srpske je da umanjenje prihoda na dnevnom nivou od prevoza roba iz razloga obustave prevoza usljed više sile i ogromne štete koje je pričinjena ŽFBiH, a koja direktno utiče i na poslovanje Željeznica Republike Srpske iznosi više od 55.000 КM", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da je željeznički prevoz roba prinudno iz opravdanih razloga obustavljen za komintente „Alumina“ Zvornik Novi, „Elektroprivredu“ Republike Srbije, „Studen - Agranu“ Brčko i “Gikil“ iz Lukavca, prenosi Indikator ba.

"Obustava je na snazi i za robe koje se prevoze ka i iz Luke Ploče u stanicama Doboj, Prijedor, Lukavac i Кreka, kao i tranzitne relacije iz Srednje Evrope", kaže se u saopštenju.

Željeznice RS obavijestile su svoje komitente kao i resorno ministarstvo o novonastaloj situaciji imajući u vidu da je prekidom željezničkog saobraćaja na području FBiH, ugrožena i realizacija Plana poslovanja kao i značajno smanjenje prihoda iz osnovne djelatnosti.

Željeznice RS u svakodnevnom su kontaktu sa kolegama iz Željeznica Federacije BiH, na usluzi su i spremne da pruže svu potrebnu pomoć u ljudskim i tehničkim resursima u skladu sa svojim mogućnostima, u otklanjanju posljedica uzrokovanih elementarnim nepogodama.

Imajući u vidu da su Željeznice RS bile u sličnoj situaciji kada je velika poplava 2014. godine uništila značajan dio pruga u RS, nadamo se što bržem saniranju posljedica, uspostavljanju prohodnosti i normalizaciji funkcionisanja željezničkog saobraćaja i nastavku nesmetanog pružanja usluga svim komintentima koji koriste usluge željeznica.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba