20+ godina
sa vama
BiH

UNDP i EFSA potpisali su Memorandum: Cirkularnom ekonomijom do održive budućnosti

Autor: Biznis.ba
undpi

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju. Memorandum su potpisale dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

UNAPREĐENJE ZNANJA

Kako je rečeno, cilj potpisivanja Memoranduma je uspostavljanje strateškog partnerstva koje će doprinijeti razvoju visokog obrazovanja i unapređenju znanja i vještina mladih ljudi u inovativnom promišljanju usmjerenom prema budućnosti kroz konkretne aktivnosti i programe, istraživačke i razvojne projekte, promociju ciljeva održivog razvoja i slično.

Prva u nizu planiranih zajedničkih aktivnosti je Međunarodna ljetna škola iz oblasti cirkularne ekonomije, koja će biti realizirana od 17. do 21. jula na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Ljetna škola namijenjena je studentima dodiplomskih studija ekonomskih fakulteta iz BiH i regije koji će imati priliku steći vještine i znanja o cirkularnoj ekonomiji kako bi podržali zajednice, preduzeća i kreatore politika u stvaranju održivije i pravednije budućnosti.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu taj koji prvi ne samo u BiH nego i u regionu organizira ljetnu školu o temi cirkularne ekonomije. Ovo su pionirski događaji ove vrste, a posebnu zahvalnost dugujemo UNDP-u za njihovu nesebičnu podršku razvoju ove škole, istakla je Selimović.

Dodala je kako polaznici škole dolaze iz sedam gradova iz četiri države regiona.

- Ovaj memorandum je samo uvod za sve projekte koji će uslijediti, kazala je Selimović.

Zadovoljstvo potpisanim memorandumom iskazala je i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, koja je istakla da je za budućnost veoma važno razmišljanje o održivoj i zelenoj ekonomiji.

PRVI KORAK

- Učešće mladih je ključno za realizaciju ciljeva održivog razvoja i nadamo se da je ljetna škola samo prvi korak u realizaciji narednih aktivnosti koje ćemo implementirati u budućnosti sa Ekonomskim fakultetom u cilju ostvarivanja održivog razvoja i razvijanja cirkularne ekonomije, kazala je Nedera.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba