20+ godina
sa vama
eComm

Za sigurnu online kupovinu obratite pažnju na nekoliko bitnih detalja

Autor: Biznis.ba
Foto: eComm
Posljednjih dana svjedočimo pojavi lažnih aplikacija i zloupotrebama internet tržišta, čime se narušava povjerenje između potrošača i ponuđača, što se negativno odražava na online poslovanje.

Asocijacija za internet trgovinu „eComm“ u Bosni i Hercegovini ovim putem želi ukazati građanima da nema prostora za paniku i nepovjerenje, ako prilikom kupovine obratite pažnju na nekoliko bitnih segmenata.

Član Upravnog odbora „eComm“ Asocijacije, Elvis Pivić ističe da u slučaju kupovine od domaće kompanije ili pak kompanije koja ima registrirano predstavništvo u Bosni i Hercegovini postoji niz olakšavajućih činjenica sa kojima ćete sigurno i bezbrižnije kupovati.

„U slučaju da registrirani web shop ima oznaku eComm Trust mark onda je to najpouzdaniji način kupovine. Međutim, ako to nije slučaj preporučujemo da kupac uvijek posjeti web stranicu, pogleda prepoznatljiv logotip kompanije i uvjeri se u autentičnost, potom uporedi navedenu adresu sa onom registriranom na google maps, te u konačnici provjeri kontakt telefone za podršku kupcima i korisnicima usluga putem kojih se u svakom momentu mogu kontaktirati vlasnici web shopova. Prilikom kupovine obratite pažnju na sve detalje. Većina kompanija obično daje i više opcija plaćanja, što je grancija da se radi o pouzdanoj kompaniji u kojoj za novac koji plaćate dobijete upravo ono što ste naručili. Također, domaće kompanije u većini slučajeva imaju tačno precizirane uslove povrata proizvoda uz mogućnost povrata novca ili zamjene za drugi proizvod“, pojašnjava Pivić.

No, što učiniti kada se ne radi o domaćoj kompaniji i kada se narudžbe vrše izvan Bosne i Hercegovine? Različite inostrane aplikacije za internet prodaju obično su adresa zloupotreba i raznih prevara.

„U ovakvim slučajevima, osim na logotip i autentičnost boja koja se obično razlikuje od originalne aplikacije u nekoliko nijansi, pažnju posebno obratite na recenzije. Većinom kreatori lažnih aplikacija kreiraju i lažne recenzije, ali se one prepoznaju po identičnom sadržaju i napisane su u nekoliko rečenica kojima se isključivo hvale usluge ili proizvodi lažnih web shopova. Uz recenzije nerijetko su objavljuju i fotografije osoba koje navodno stoje iza komentara, a zapravo su to fotografije javno dostupne na google pretraživaču i zloupotrijebljene u svrhu obmanjivanja kupaca. Cijene proizvoda obično su niske, mnogo niže nego na originalnim web shopovima, odnosno na originalnim aplikacijama.

Niske cijene privlače više pažnje i kupac se s lahkoćom odlučuje za kupovinu. Također, prijevod za opis proizvoda jedan je od znakova da se radi o lažnoj aplikaciji.

Prijevodi su obično šturi i dobijeni putem google translate. Stavka povrat novca ili zamjena proizvoda većinom je navedena kako bi zavarala kupca, a propusti u ovom smislu su da nema navedene adrese za povrat ili zamjenu. Veoma često su navedene i stavke vremenski ograničena kupovina, obično na 24h do isteka zaliha, u cilju podizanja tenzija kod kupca i ishitrene kupovine“, navodi Pivić.

Pivić dodaje da kompanije u okviru određenih kampanja, rođendana ili drugih povoda oglašavaju akcijsku 24-časovnu prodaju određenih proizvoda, ali takve akcije se obično osim online reklamiraju putem zvaničnih web stranica, društvenih mreža medija i u ovlaštenim prodajnim trgovinama/centrima.

Asocijacija za internet trgovinu „eComm“ u Bosni i Hercegovini, kao društveno odgovorna organizacija, aktivno radi na razvoju i unaprijeđenju online tržišta u našoj zemlji. Kao članovi Radne grupe koj radi na kreiranju Zakona o online trgovanju u FBiH, kroz različite aktivnosti svakodnevno su usmjereni na izgradnju sigurnog i stabilnog online tržišta.

„Online trgovanje i digitalizacija trend je budućnosti, u velikom broju razvijenih zemalja i osnovni način trgovanja, te shodno tome nastojimo dati maksimalan doprinos razvoju ovog pozitivnog trenda i u našoj zemlji. Online kupovina sa sobom nosi niz prednosti, među kojima su svakako i uštede u pogledu novca i vremena“ , zaključuje Pivić.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba