20+ godina
sa vama
BiH

Započeo Sarajevo Tech Startup Summit: Od inovativne ideje do uspješnog startupa

Autor: Biznis.ba
Sarajevo Tech Startup Summit

Trodnevni događaj „Sarajevo Tech Startup Summit 2023“, koji je započeo danas, prilika je za povezivanje lokalnih inovatora s regionalnim i međunarodnim investitorima, te za stvaranje održivog okruženja za rast startup zajednice.

Muamer Pekmez, predsjednik Centra za promociju ekonomskog razvoja (CEPER), koji je sa partnerima organizirao ovaj događaj, rekao je da inovativna ideja predstavlja početak svakog startupa, te da će na summitu putem panela i radionica biti obrađene teme u cilju uspješne realizacije takvih ideja.

- Govorit ćemo o tome kako dovesti inovatora od ideje do završenog startupa, odnosno kako da taj startuap dođe do investitora, jer potvrda da neko želi da izdvoji novac za vašu ideju, čini tu ideju vrijednom. Na samit dovodimo investitore i svako ko je došao sa idejom imaće priliku da je predstavi – rekao je Pekmez za Fenu.

Ovogodišnji samit finansira Višegrad fond - zajednički fond vlada Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, a okupit će eksperte i lidere iz zemalja zapadnog Balkana i članica Višegradske četvorke (V4) . Konferencija će okupiti više od 120 učesnika iz svih zemalja zapadnog Balkana i zemalja V4 grupe, što ukupno predstavlja više od deset zemalja. Na samitu će učestvovati i predstavnici vodećih međunarodnih investicionih grupa, poput JP Morgan itd., koje su iskazale snažan interes za podršku inovativnim startupima.

- Kada govorimo o startupima i razvoju BiH općenito, mi moramo donijeti odluku o tome da želimo da se bavimo vrhunskim tehnologijama, da idemo u korak sa svijetom i da želimo da razbijamo nove ideje i kadrove. Dosad smo mogli vidjeti da se naš biznis zasniva na određenim, vrlo zastarjelim modelima sa niskom profitabilnošću i rentabilnošću. Mi se ovdje trudimo pronaći ljude sa idejama kako da proizvedemo vrhunsku tehnologiju i tehnološki najrazvijenije proizvode koji mogu da pariraju na svjetskom tržištu – naveo je Pekmez.

Prvi koraci koje možemo učiniti, kako je dodao, jeste da donosioci odluka učine sve kako bi privukli investitore, da vlada odredi pravila igre i da djeluje kao spona između investitora i ljudi sa idejama. Na nama je da budemo najbolji, rekao je Pekmez, ali je potrebno stvoriti i pozitivno okruženje za inovativne ljude i ideje.

(Biznis.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba