20+ godina
sa vama
službeni podaci

Argentina: Prvo tromjesečje rezultiralo ulaskom u recesiju

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Argentina je u prvom tromjesečju ušla u recesiju, pokazali su službeni podaci, uz veću nezaposlenost u uslovima politike striktne štednje koju je uveo predsjednik Javier Milei.

Argentinski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se i u periodu od januara do marta 2,6% u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavila je statistička kancelarija.

Pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom označava tehničku recesiju, prenosi Hina.

Na godišnjem nivou, ekonomska aktivnost smanjila se 5,1%.

Tromjesečje na početku godine predstavlja prvi puni period pod Milejem koji je preuzeo dužnost u decembru, najavljujući oštro smanjenje potrošnje kako bi se uravnotežio budžet, prenosi Ekapija.

Novi argentinski predsjednik tvrdi da treba uvesti reda u državne finansije, nakon višegodišnjeg budžetskog manjka i problema s povratom duga.

Njegov fokus na budžetski višak naišao je na dobru reakciju finansijskih tržišta, koja se ogleda u višim cijenama dionica i obveznica. Ekonomija je pretrpela težak udarac, a siromaštvo i beskućništvo zahvatili su još šire slojeve građana.

Lična potrošnja smanjila se u prvom tromjesečju 6,7% u odnosu na isti prošlogodišnji period, a državna potrošnja pala je 5%, pokazuju podaci.

Uvoz je potonuo 20,1%, dok je izvoz skočio 26,1%.

Potrošnju građana potopile su trocifrena inflacija i recesija, naškodivši prodaji proizvoda poput govedine. Skresana državna potrošnja zaustavila je istovremeno državne infrastrukturne projekte i ugasila radna mjesta u sektorima poput građevinarstva.

Statistički podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla na 7,7%, s 5,7% na kraju prošle godine, uz otprilike 300.000 više nezaposlenih.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba