20+ godina
sa vama
preliminarni podaci

Britanski javni dug nabujao na 100 posto BDP-a

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Britanski javni dug dosegao je tačno 100 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u augustu, što je razina kakva nije viđena od 1960-ih, stavljajući pritisak na novu laburističku vladu sedmicama od pripreme svog prvog proračuna.

Britanski javni dug, koji iznosi 2.546 milijardi funti (nešto više od 3.000 milijardi eura), već je premašio 100 posto BDP-a, prema preliminarnim podacima objavljenim prošle godine, ali su kasnije revidirani naniže.

Današnja brojka također je "preliminarna procjena", upozorio je Ured za nacionalnu statistiku u priopćenju.

Javni dug već se mjesecima kreće oko 100 posto BDP-a, povećan zbog pomoći tokom epidemije covida i energetske krize.

Proračunski deficit nastavio je svoj neočekivani niz u augustu, dosegnuvši 13,7 milijardi funti (16,3 milijarde eura), više od predviđanja, navodi se u mjesečnom izvještaju Ureda za nacionalnu statistiku objavljenom danas.

Kumulativno od aprila, koji je početak britanske fiskalne godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je posudilo 6,2 milijarde funti više nego što je predvidjelo javno tijelo za proračunske prognoze (OBR), prenosi SEEbiz.

Porast duga predstavlja dodatni pritisak na laburističku vladu imenovanu početkom srpnja nakon kampanje na obećanju o "željeznoj proračunskoj disciplini".

Iako nova vlada okrivljuje 14 godina vladavine konzervativaca za "crnu rupu" u svojim javnim finansijama od 22 milijarde funti, premijer Keir Starmer već je upozorio da će njegov prvi proračun, koji treba biti objavljen 30. listopada, biti "bolan" zbog rezova u javnom sektoru vjerojatnost potrošnje i povećanja poreza.

"Nakon što smo naslijedili disfunkcionalnu ekonomiju, sada donosimo teške odluke da popravimo temelje", rekao je Darren Jones, glavni tajnik Ministarstva finansija, u današnjoj izjavi.

S rastom duga suočene su i druge zemlje. U Francuskoj je javni dug naglo porastao od zdravstvene krize, popevši se na više od 110 posto BDP-a na kraju prvog kvartala. U EU samo još Italija ima veći dug od gotovo 138 posto BDP-a, te Grčka od 160 posto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba