20+ godina
sa vama
poskupljenja

Cijene plina u Evropi na najvišem nivou u godinu dana

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Cijene plina u Evropi dostigle su najviši nivo ove godine zbog rastuće zabrinutosti oko opskrbe, uz dodatne geopolitičke rizike.

Do poskupljenja je došlo uprkos tome što su skladišta plina u EU gotovo puna.

Cijena TTF-a (Title Transfer Facility), europskog referentnog pokazatelja, porasla je u petak za 1,9 posto na 42,98 eura po megavatsatu, što je najviša cijena od početka prosinca prošle godine, javlja Financial Times.

Analitičari navode da su neplanirani prekidi u dotoku plina iz Norveške, koja je najveći dobavljač prirodnog plina Evropi, kao i geopolitički rizici, uključujući sukobe na Bliskom istoku, glavni čimbenici koji utječu na rast cijena plina, prenosi SEEbiz.

Od 18. oktobra zalihe prirodnog plina porasle su 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu i 4,6 posto iznad petogodišnjeg sezonskog prosjeka, što ukazuje na velike zalihe prirodnog plina. U Europi su skladišta plina do 22. oktobra bila popunjena 95 posto, što je iznad petogodišnjeg sezonskog prosjeka od 92 posto za ovo doba godine.

Azijska opskrba ruskim plinom nastavlja rasti i očekuje se da će se dodatno povećati kako Evropa diversificira svoju opskrbu energijom i smanjuje ovisnost o ruskom plinu putem plinovoda, pokazali su podaci S&P Global Commodity Insights.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba