20+ godina
sa vama
frank elderson

Ekonomija eurozone slabija od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Ekonomija eurozone slabija je od očekivanog i Evropska centralna banka mora procijeniti posredni učinak na potrošačke cijene na sastanku sljedeće sedmice, rekao je član Izvršnog odbora Frank Elderson za slovenski list Delo.

"Broj nedavnih pokazatelja sugerira da se rizici nižeg ekonomskog rasta već materijaliziraju", rekao je u intervjuu objavljenom u utorak. "Dakle, morat ćemo pažljivo procijeniti ima li to ikakvih implikacija na naše prognoze inflacije."

Elderson, koji rijetko javno komentira monetarnu politiku, rekao je da dužnosnici dolaze "otvorenog uma" na sastanak od 16. do 17. oktobra i da se veseli "vrlo iskrenoj i otvorenoj raspravi".

Očekuje se da će ECB na sastanku u Sloveniji po treći put ove godine sniziti troškove zaduživanja. Kreatori politike postali su više zabrinuti zbog ekonomskih podataka koji su blaži od očekivanih — posebice zbog rizika od iznenadnog pogoršanja na tržištu rada, prenosi SEEbiz.

Istodobno, rast cijena usporava se brže nego što se predviđalo. U septembru je pao ispod cilja od 2% prvi put od 2021.

Predsjednica Christine Lagarde odustala je od nagovještaja smanjenja stope prošle sedmice usred sve većeg povjerenja u postizanje cilja na vrijeme. U ponedjeljak je francuski Francois Villeroy de Galhau rekao da će se dužnosnici "vrlo vjerovatno" odlučiti na takav potez sljedeći tjedan.

"Bit ćemo upoznati sa svim podacima i analizama prije sastanka, a kao što smo već mnogo puta rekli, odluke donosimo od sastanka do sastanka", rekao je Elderson.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba