20+ godina
sa vama
kršenje propisa

EU nenajavljeno poslala inspekciju u grupu finansijskih firmi

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Evropska komisija objavila je da je nenajavljeno poslala inspektore u grupu finansijskih firmi u dvije članice EU-a zbog mogućeg kršenja antimonopolskih propisa u trgovini finansijskim izvedenicama.

"Komisija sumnja da su firme u kojima su provedene inspekcije možda prekršile antimonopolska pravila EU-a koja zabranjuju restriktivne poslovne prakse", stoji u priopćenju, objavljenom u ponedjeljak.

Predmet su istrage finansijske izvedenice, objavio je Bruxelles, ne navodeći imena firmi. Nisu precizirali ni o koje se dvije države radi.

Ako inspektori utvrde da su firme prekršile propise koji zabranjuju monopolsko udruživanje, Komisija bi mogla otvoriti službenu istragu i izreći im visoke kazne.

U utorak Deutsche Boerse izvijestio je da su ga posjetili inspektori u sklopu istrage Evropske unije o finansijskim izvedenicama.

Sumnja se u moguće dogovaranje cijena, napominje agencija dpa.

Kompanija u potpunosti sarađuje s vlastima, rekao je glasnogovornik operatera Frankfurtske berze, dodavši i da ne komentiraju istrage koje su u toku, prenosi BHRT.

Glavni konkurent Deutsche Boersea Euronext poručio je da nije predmet inspekcija niti istraga Evropske komisije. Kompanija upravlja tržištima dionica u više gradova, uključujući Pariz i Amsterdam.

Nenajavljene inspekcije preliminarni su korak u istrazi o mogućoj poslovnoj praksi koja krši ravnopravno tržišno takmičenje, ali ne podrazumijevaju da su ih firme zaista i prekršile, napominje Komisija.

Posjećaju i da ne postoji zakonski rok za završetak takvih istraga i da njihovo trajanje ovisi o nizu čimbenika, uključujući složenost slučaja, saradnja firmi i ostvarivanje njihovih prava na odbranu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba