20+ godina
sa vama
francuski premijer

Francuska odgodila smanjenje deficita ispod tri posto za 2029. godinu

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Francuska mora smanjiti javni finansijski deficit i javni dug, upozorio je novi francuski premijer Michel Barnier u današnjem obraćanju parlamentu.

Istodobno je najavio veće poreze i smanjenje javne potrošnje. Prema njegovoj procjeni, javnofinancijski manjak bit će sveden ispod tri posto BDP-a do 2029. godine, dvije godine kasnije od prvotnih planova.

“Naš cilj je smanjiti deficit na pet posto BDP-a 2025. godine”, rekao je Barnier u parlamentu, dodavši da su na putu da postignu cilj od tri posto 2029. godine, prenosi francuska novinska agencija AFP.

To je dvije godine kasnije nego što je prvotno planirano. Bivši ministar finansija Bruno Le Maire obvezao se sredinom rujna da će deficit do 2027. spustiti ispod tri posto BDP-a, no već tada su mnogi analitičari upozoravali da to neće biti moguće.

Prema Barnieru, dvije trećine smanjenja deficita planiranog za 2025. ostvarit će se smanjenjem javne potrošnje. Javna potrošnja predstavlja 57 posto francuskog BDP-a, dok je prosjek EU 49 posto, naglasio je francuski premijer, prenosi SEEbiz.

Barnier je javni dug Francuske, koji iznosi više od 3200 milijardi eura, nazvao "Damoklovim mačem koji visi nad glavom Francuske i svakog Francuza".

Otplata duga je druga po veličini proračunska stavka nakon obrazovanja, rekao je.

Što se tiče prihoda, Barnier je istaknuo da su porezi u Francuskoj već među najvišima u svijetu.

Pritom je istaknuo važnost pravedne raspodjele poreznog tereta.

Konkretno, vlada bi pozvala velike firme koje ostvaruju visoku dobit da pridonesu uravnoteženju javnih finansija bez dovođenja u pitanje francuske konkurentnosti, objasnio je.

Pariz će također pokušati povećati iznos poreza prikupljen od najbogatijih Francuza tako što će im otežati iskorištavanje pravnih rupa kako bi smanjili svoje porezno opterećenje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba