20+ godina
sa vama
Zvanični podaci

Francuski javni dug porastao u drugom tromjesečju, dostigao 112 posto godišnje proizvodnje

Autor: Biznis.ba
Agencije
Ogromna gomila javnog duga Francuske porasla je u drugom tromjesečju, pokazali su zvanični podaci u petak, dok se klimava manjinska vlada premijera Michela Barniera sprema za iscrpljujuću raspravu o budžetu.

Nova zaduživanja od 68,9 milijardi eura (77 milijardi dolara) između aprila i juna povećala su dug zemlje na skoro 3,23 triliona eura, ili 112 posto godišnje proizvodnje, pokazali su podaci statističke agencije INSEE, prenosi FENA.

Brojke podvlače razmjere izazova za Barniera, bivšeg komesara Evropske unije i pregovarača o Brexitu koji je na čelu centrističke i konzervativne koalicije koja je znatno nadjačana u donjem domu Narodne skupštine.

S obzirom da je skupština otprilike podijeljena na tri dijela od parlamentarnih izbora u julu, lijevi savez NFP-a i krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) mogli bi u bilo kojem trenutku svrgnuti novu vladu ako bi udružili snage u glasanju o povjerenju.

Među finansijskim igračima postoji skepticizam u pogledu sposobnosti Pariza da drži svoj dug i godišnji deficit pod kontrolom.

Agencija za rejting S&P smanjila je kreditnu sposobnost Francuske ranije ove godine.

A samo ove sedmice prinos na francuski dug - povrat koji investitori mogu očekivati ​​za držanje desetogodišnjih državnih obveznica - nadmašio je mjeru za Španiju po prvi put od 2006. godine, ukazujući na pad povjerenja među investitorima.

Očekuje se da će Barnier izložiti široke poteze svoje politike u utorak u govoru pred zakonodavcima koji će također pomno pratiti tržišta.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba