20+ godina
sa vama
michel barnier

Francuski premijer najavio veći porez za bogate

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Francuski premijer Michel Barnier rekao je u nedjelju da neće podići porez većini poreznih obveznika, iako će oni najbogatiji morati pomoći u zatvaranju rupe u proračunu.

U subotu je predstavljena nova francuska vlada pod vodstvom Michela Barniera.

Njegov najraniji i najzahtjevniji zadatak bit će sastavljanje proračuna za 2025. godinu, u vrijeme kad se Francuska bori s obuzdavanjem rastućeg proračunskog deficita.

“Neću dalje dizati poreze Francuzima, ni najskromnijima, ni radnicima, ni srednjoj klasi. No ne mogu isključiti najbogatije iz nacionalnih nastojanja da popravimo situaciju”, Barnier je rekao televiziji France 2, a prenosi SEEbiz.

Barnier, koji je bio vodeći pregovarač Europske unije za Brexit, također je rekao da je otvoren promjenama u Macronovoj penzionoj reformi, no da bilo kakve promjene ne bi trebale podrivati finansije penizonog sistema.

Kao primjer je naveo da se želi kvalitetnije pozabaviti poteškoćama zaposlenih majki kroz njihov dugački radni staž te da je otvoren za prijedloge poslodavaca i sindikata.

Barnier je također obećao pragmatične mjere za ograničenje imigracije.

“Trebamo evropski odgovor. Trebamo djelovati i kod kuće”, rekao je Barnier. “Trebamo se strože pozabaviti problemom imigracije.”

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba