20+ godina
sa vama
münchenski institut

Ifo: Njemačka ekonomija izlazi iz krize, očekuje se oporavak u drugoj polovici godine

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Njemačka će ekonomija ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj ekonomskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.

“Upravo se rađa nova nada. Njemačka ekonomija polako izlazi iz krize, druga polovica ove godine trebala bi biti znatno bolja od prve”, popratio je objavu podataka Timo Wollmershäuser, voditelj ekonomskih istraživanja u Ifu.

U drugoj polovici godine očekuje se pad stope inflacije u najvećem evropskoj ekonomiji na 2,2 posto, nakon što je u istom razdoblju prošle godine dostigla 5,9 posto. “U ostatku godine vjerovatno će ojačati kupovna moć privatnih domaćinstava, a makroekonomski oporavak trebao bi se ubrzati kako se potrošnja normalizira”, procjenjuje Wollmershäuser.

U istom razdoblju Ifo očekuje i oporavak globalne robne razmjene i industrijske proizvodnje, čemu će pridonijeti postupno povećanje investicija, potpomognuto ublažavanjem monetarne politike. Istodobno, do kraja godine predviđaju još dva smanjenja kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke, prenosi SEEbiz.

Prema procjeni instituta, očekuje se da će se broj zaposlenih u Njemačkoj ove godine povećati sa 45,9 miliona na 46,1 milion, a sljedeće godine na 46,2 miliona. Očekuje se i povećanje broja nezaposlenih s 2,6 na 2,7 miliona, da bi se sljedeće godine ponovno smanjio na 2,6 miliona.

Deficit javnih finansija smanjit će se s 99 milijardi eura na 73 milijarde eura, da bi se iduće godine zaustavio na 54 milijarde eura.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba