20+ godina
sa vama
pokazali službeni podaci

Inflacija u Turskoj nastavlja padati

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Godišnja inflacija u Turskoj dodatno je usporila na 49,4 posto u septembru, nakon što je u augustu iznosila 52 posto, pokazuju službeni podaci.

Cijene robe široke potrošnje u septembru su u odnosu na mjesec dana porasle za gotovo tri posto.

Septembarska inflacija bila je viša od predviđanja analitičara koji su očekivali rast cijena robe široke potrošnje od 48,1 posto, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Prema Turskom statističkom uredu, na septembarsku godišnju inflaciju najviše su utjecale više cijene nekretnina, obrazovanja i usluga u hotelima i restoranima, prenosi SEEbiz.

Prema podacima Privredne komore Istanbula, samo u najvećem turskom gradu Istanbulu u septembru su maloprodajne cijene na mjesečnoj razini porasle za 3,9 posto, a na godišnjoj za 59,2 posto.

U oktobru 2022. godišnja stopa inflacije u Turskoj dosegla je 85 posto. U junu prošle godine usporila je na 38,2 posto, nakon čega se rast cijena ponovno ubrzao. U maju ove godine bila je na 75 posto, ali je u junu ponovno počela padati.

Turska centralna banka počela je povećavati kamatne stope prošle godine kako bi se borila protiv rasta cijena, čemu se predsjednik Recep Tayyip Erdogan dugo protivio.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba