20+ godina
sa vama
preliminarni podaci ecb

Kreditiranje u eurozoni ubrzalo u augustu

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Kreditiranje kompanija i građana u eurozoni blago je ubrzalo u augustu, a poboljšana je i ponuda novca, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci Evropske centralne banke (ECB), odražavajući uticaj sniženih troškova zaduživanja.

Kreditiranje kompanija uvećano je u augustu 0,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blago ubrzavši u poređenju sa julskim rastom od 0,6 posto, izračunao je ECB.

Stopa rasta najviša je od prošlogodišnjeg jula, prenosi SEEbiz.

Krediti domaćinstvima porasli su u posljednjem ljetnjem mjesecu 0,6 posto, najsnažnije od prošlog oktobra. U julu su uvećani 0,5 psto.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se u augustu 2,1 posto, najblaže od prošlogodišnjeg februara. Ponuda novca smanjuje se od početka prošle godine, a najveći pad zabilježila je u prošlogodišnjem augustu, čak 10,4 posto.

U julu je taj monetarni agregat bio manji 3,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najširi pokazatelj ponude novca, monetarni agregat M3, koji obuhvata i oročene depozite, porastao je u augustu 2,9 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg februara. U julu je uvećan 2,3 posto.

ECB je početkom juna snizila ključne kamatne stope prvi put u četiri godine, za četvrtinu procentnog poena, ukazavši na popuštanje inflacije. Ponovno ih je snizila na sjednici u septembru, također za četvrtinu procentnog poena.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba