20+ godina
sa vama
za popularne četvrti

Njemačka bi do kraja 2028. mogla ograničiti visinu kirija

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Njemačka bi mogla ograničavati visinu kirija u popularnim četvrtima do kraja 2028. godine, prema prijedlogu zakona ministra pravosuđa Marca Buschmanna.

Važeći zakoni brane stanodavcima u popularnim četvrtima podizanje kirija u novim ugovorima i trebali bi ostati na snazi do sredine iduće godine.

Podrška najmoprimcima bila je ključna tačka koalicijskog sporazuma Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalnih Slobodnih demokrata (FDP), čiji je član ministar pravosuđa.

Kontrola je donekle zaustavila rast kirija na popularnim područjima, tvrde u ministarstvu pravosuđa. Udruženje najmoprimaca odgovara pak da odredbe uključuju brojne iznimke i propuste, prenosi Hina.

Cijena kirija može se tako podići za stan koji je prvi put iznajmljen nakon 1. oktobra 2014., a moguće opravdanje je i renoviranje. Stanodavci mogu tražiti i nadoplatu za namješteni stan.

SPD traži dodatne izmjene zakona radi potpore najmoprimcima, ali Buschmannov prijedlog zakona samo dopunjava postojeći zakon, uz upozorenje FDP-a da bi dodatne mjere mogle odvratiti poduzetnike od gradnje novih stanova, prenose Financije hr.

Nijemci će za manje od godinu dana na izbore, a vladajuća koalicija još nije ispunila nekoliko obećanja najmoprimcima, napominje novinska agencija dpa.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba