20+ godina
sa vama
evropa

Njemačka ekonomija ove će godine stagnirati

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Vodeća ekonomska zaklada u utorak je predvidjela da bi njemačka ekonomija mogla stagnirati ove godine, uz spori rast koji se očekuje 2025. godine.

Zaklada Hans Böckler sa sjedištem u Dusseldorfu rekla je da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove godine vjerojatno ostati nepromijenjen, što je pad u odnosu na prethodnu procjenu rasta od 0,1 posto.

Istraživači su revidiranu prognozu Instituta za makroekonomsku politiku (IMK) pripisali slabljenju potražnje iz inozemstva i niskim državnim ulaganjima.

Procjena slijedi slične procjene drugih instituta, uključujući Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW), usred šire zabrinutosti za stanje vodećeg evropske ekonomije, prenosi SEEbiz,

IMK i dalje očekuje da će njemačka ekonomija proizvodnja biti pozitivna u 2025., s predviđanjima da će više plaće potaknuti potrošnju bez poticanja daljnjeg povećanja inflacije.

Međutim, institut je revidirao svoju prognozu BDP-a za iduću godinu s rasta od 0,9 posto na 0,7 posto.

Istraživač IMK-a Sebastian Dullien rekao je da njemačka ekonomija zahtijeva dodatna ulaganja do 600 milijardi eura (668 milijardi dolara) u sljedećih nekoliko godina.

Dullien je pozvao na "promjenu ekonomske politike s opsežnim i kontinuiranim ulaganjima u obnovljive izvore energije, mreže, prometnu infrastrukturu i obrazovanje", upozoravajući da su sadašnji planovi vlade za poticanje ekonomije trenutno previše nejasni.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba