20+ godina
sa vama
2024.-2026.

Poljska vlada daje 1,7 milijardi eura za izgradnju Intelove fabrike

Autor: Biznis.ba
Foto: X
Planirana nova Intelova fabrika u Poljskoj približila se realizaciji nakon što je Evropska komisija dala zeleno svjetlo poljskoj vladi za pružanje državne pomoći za projekt.

Ministar za digitalna pitanja Krzysztof Gawkowski na konferenciji za novinare je pojasnio da će iznos pomoći biti veći od 7,4 milijarde zlota, odnosno 1,7 milijardi eura, i biti dodijeljen od 2024. do 2026. godine.

Dodao je kako je ukupni trošak Intelovog projekta veći od 5,3 milijardi eura, opisujući ga kao “najveću investiciju u Poljskoj u posljednjih nekoliko decenija”, izvještava televizija TVN.

Fabrika, koja će se nalaziti blizu grada Wrocława i sastavljat će te testirati poluvodičke čipove, pomogla bi osigurati i bolji ekonomski razvoj i veću sigurnost u Poljskoj. Očekuje se da će se otvoriti 2.000 novih radnih mjesta.

Planovi za projekt prvi su put objavljeni u lipnju prošle godine, za vrijeme bivše vlade Poljske stranke Pravo i pravda (PiS). Neposredno prije odlaska s vlasti u prosincu, vlada PiS-a odobrila je više od 1,5 milijardi eura državne potpore za proizvodnju poluvodičkih čipova, prenose Financije hr.

Takva državna pomoć mora biti odobrena od strane EU, a nova koalicijska vlada, koja je zamijenila PiS, nadzirala je taj proces ove godine.

“Takvi procesi u Evropskoj komisiji obično traju dvije godine,” rekao je danas Gawkowski. “Uspjeli smo skratiti i ubrzati ovaj proces značajno. Trajao je samo osam mjeseci.”

Zamjenik ministra za digitalna pitanja Dariusz Standerski dodao je da se vlada sada nada da bi konačni sporazum s Intelom mogao biti potpisan do kraja ove godine, čime bi se otvorio put za početak izgradnje fabrike.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba