20+ godina
sa vama
analiza

Zašto je njemačka ekonomija u dubokoj krizi?

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Vodeći ekonomski instituti smanjili su očekivanja ekonomskog rasta u Njemačkoj za ovu godinu. Očekuju pad od 0,1 posto.

Ni za iduće dvije godine vodeći ekonomski instituti ne očekuju jači rast njemačke ekonomije. Za 2025. godinu očekuju rast od 0,8 posto, a za 2026. rast od 1,3 posto. U proljetnoj prognozi su instituti očekivali minimalni rast u ovoj godini od 0,1 posto, a za 2025. rast od 1,4 posto.

Pored slabe konjunkture njemačka ekonomija opterećuju i strukturne preobrazbe, rekla je Geraldine Dany-Knedlik iz Njemačkog instituta za gospodarska istraživanja. „Dekarbonizacija, digitalizacija, demografske promjene i sve jača konkurentska borba s poduzećima iz Kine pokrenuli su procese strukturne prilagodbe, koji ograničavaju perspektive rasta njemačke ekonomije."

Strukturne promjene i slaba konjunktura osobito pogađaju prerađivačku branšu, kaže se u prognozi privrednog rasta. Konkurentnost proizvođača investicijskih dobara i industrijske grane koje troše velike količine energije pate zbog povećane cijene energenata i sve jače konkurencije kvalitetnih industrijskih proizvoda iz Kine, koji potiskuju njemački izvoz na svjetskim tržištima.

Visoke kamate na kredite i velika privredna i geopolitička nesigurnost opterećuju investicijsku djelatnost poduzeća, kaže se u prognozi. „Privatna kućanstva svoje prihode štede umjesto da novac izdaju za novu izgradnju stambenog prostora ili konzumnih dobara." Stopa štednje u posljednje je vrijeme iznosila 11,3 posto, što je iznad dugoročno uobičajene razine, prenosi SEEbiz.

Kao dodatni rizik vodeći njemački ekonomski instituti navode „osjetno povećanje političke nesigurnosti". Iako je njemačka savezna vlada prihvatila prijedlog državnog proračuna za 2025. godinu, ostaje zabrinutost glede moguće sposobnosti djelovanja vladajuće koalicije, kaže se u prognozi, pri čemu se misli na brojen prijepore unutar vladajuće koalicije. Istina, inicijativa rasta nudi neke dobre ideje, ali ona ne pridonosi jasnijoj i predvidivijoj privrednoj politici za domaćinstva i poduzeća, kaže se u prognozi.

Kao pozitivne faktore ekonomski stručnjaci navode jačanje konjunkture u europskim susjednim zemljama koje su važna tržišta za njemačko gospodarstvo. Očekuje se da će od toga imati koristi njemački izvoznici. Ali, slabost ekonomske aktivnosti u međuvremenu ostavlja „osjetne tragove" i na njemačkom tržištu rada.

„Tek tokom iduće godine, kad se ekonomska aktivnost pomalo oporavi, moglo bi ponovo doći do smanjenja nezaposlenosti."

U zajedničkoj prognozi rasta njemačke ekonomije sudjelovali su Njemački institut za ekonomska istraživanja DIW iz Berlina, Institut ifo iz Münchena u saradnji s Austrijskim institutom za ekonomska istraživanja, Institut za istraživanje svjetske ekonomije iz Kiela, Leibnizov institut za ekonomska istraživanja iz Hallea i Leibnizov institut za ekonomska istraživanja iz Essena u saradnji s austrijskim Institutom za više studije iz Beča.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba