20+ godina
sa vama
sa b1 na ba3

Moody's nakon jedanaest godina povećao kreditni rejting Crne Gore

Autor: Biznis.ba
Foto: Moody's / Biznis.ba
Međunarodna bonitetna agencija Moody's prvi je put nakon 2013. godine povećala kreditni rejting Crne Gore s B1 na Ba3, sa stabilnim izgledima, priopćeno je iz Ministarstva finansija.

“Agencija je potvrdila da je povećanje rejtinga Crne Gore rezultat snažnih srednjoročnih izgleda rasta i poboljšanja fiskalne stabilnosti zemlje, uslijed nižeg javnog duga i smanjenja fiskalnih rizika vezanih za završetak autoputa Bar-Boljare, “, navodi se u priopćenju.

Moody's navodi da značajna javna i privatna ulaganja u kombinaciji s provedbom strukturnih reformi Evropske unije (EU), u kontekstu Novog plana rasta za Zapadni Balkan, podržavaju solidne srednjoročne projekcije rasta.

Poboljšanje kreditnog rejtinga, kako su rekli iz Ministarstva, predstavlja potvrdu stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, a on se, kako ocjenjuju u renomiranoj kreditnoj agenciji, posebno ogleda u domenu fiskalne politike i ekonomskih reformi, što potvrđuje da Crna Gora postaje predvidljiva i stabilna.

„Budući da stabilni izgledi odražavaju ekonomsku otpornost Crne Gore, očekivanja Moody'sa su da će investicije ostati ključni pokretač rasta, s obzirom na projekte u sektoru turizma i energetike, kao i prometne infrastrukture, što nas u Vladi čini još odlučnijima da raditi na pozicioniranju "Crna Gora je u samom vrhu ljestvice najatraktivnijih zemalja za ulaganje", kazali su iz Ministarstva.

Također se očekuje da će ulaganja biti podržana daljnjim napretkom u reformama vezanim uz EU, u okviru Novog plana rasta za Zapadni Balkan.

Istodobno, daljnja ekonomska integracija s EU će, smatraju analitičari Moody'sa, poboljšati realni potencijal rasta Crne Gore, koji se procjenjuje na tri posto u srednjem roku, što će ubrzati konvergenciju dohotka sa zemljama EU, prenosi SEEbiz.

“Ovaj podatak dobiva na značaju, posebno u kontekstu ostvarivanja ključnog vanjskopolitičkog cilja priključenja Crne Gore europskoj obitelji.
Stoga je utvrđeno da se nastavljaju pozitivni fiskalni trendovi, te da je tokom prvih sedam mjeseci ove godine došlo do snažnog rasta proračunskih prihoda, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, precizirao je. ministarstvo.

Time je Crna Gora u razdoblju januar-juli ostvarila proračunski suficit od 0,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umjesto planiranog deficita od 2,4 posto BDP-a.

Ministarstvo je podsjetilo da je Crna Gora posljednji put imala rejting Ba3, sa stabilnim izgledima, 2013. godine.

Kako dodaju, poboljšani kreditni rejting od strane vjerodostojne međunarodne agencije, osim što je potvrda stabilnosti javnih financija i odgovorne ekonomske politike Vlade, ukazuje da sve mjere koje poduzima 44. Vlada čine zemlju zapaženom i konkurent za investitore.

„Konačno, poboljšanje kreditnog rejtinga od strane dvije najutjecajnije međunarodne rejting agencije u roku od mjesec dana potvrda je da je Crna Gora na dobrom putu kada je riječ o ekonomskim politikama i razvojnim procesima koji se provode u prethodnih deset mjeseci i ohrabruje. da, ubrzanom dinamikom, nastavimo u istom smjeru", zaključuje se u priopćenju.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba