Kako prenosi Hina Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK (Hrvatske privredne komore) snažno se zalagalo i istrajalo na, kako ističu iz HGK, na primjeni modela fiskalizacije napojnica, što je i implementirano zadnjim krugom poreske reforme.
"Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri plaćanju karticama da ostave napojnicu", kaže direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević, koja dodaje da to predstavlja "stimulišući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje radnika u sektoru".
Po novom modelu napojnicu je moguće ostaviti i gotovinom i karticama, ako korisnici procjene da žele da ostave napojnicu i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdati račun i evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njenog davanja (gotovina ili kartica).
"Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma", dodaju iz HGK.
Kako se udio bezgotovinskih oblika plaćanja stalno povećava, očekuje se i da će potrošači pozitivno reagovati i na ovu novost.