20+ godina
sa vama
Regija

OECD predviđa pad slovenačke privrede od 7,8 odsto

Autor: Biznis.ba
20200611102321_604043

Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) bi ove godine, zbog krize izazvane virusom korona, mogao da padne za 7,8 posto, prema procjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prema ažuriranim procjenama OECD-a, objavljenim u srijedu, privreda Slovenije bi u slučaju drugog talasa epidemije COVID-19 na jesen, mogla da padne za 9,1 posto ove godine, prenosi portal Seebiz.

Ako drugog talasa zaraze ne bude, OECD prognozira Sloveniji rast u idućoj godini od 4,5 posto, te rast od samo 1,5 procenata u slučaju povampirenja epidemije.

Takođe, u zavisnosti od toga da li će biti drugog talasa ili ne, OECD prognozira da će stopa nezaposlenosti u Sloveniji iznositi 6,4 ili 6,9 posto ove godine, a naredne 5,4, odnosno 8,1 procenat.

Što se tiče inflacije, OECD procjenjuje da će ona u Sloveniji ove godine iznositi jedan posto, a iduće između 1,7 i dva posto.

OECD navodi da je slovenačka vlada do sada donijela fiskalne mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije u ukupnoj vrijednosti 4,5 posto BDP-a, ali da su potrebne i dodatne mjere za osiguranje dugoročne održivosti privrednog razvoja u novim uslovima.

Pri tome, posebno upozorava na potrebu rješavanja dugoročne, odnosno trajne nezaposlenosti, i potrebu smanjivanja vlasničkog portfelja države u privredi, koji OECD smatra previsokim.

(Tanjug)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba