20+ godina
sa vama
paprene cijene

Trgovine u Budvi najskuplje u Crnoj Gori

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Trgovina u lancima velikih marketa širom Crne Gore trenutno je najskuplja u Budvi, u kojoj 13 artikala osnovne gramaže treba platiti 37,8 EUR.

Ipak drugi najskuplji od posjećenih trgovačkih lanaca, i to na suprotnom kraju države bio je u Pljevljima, u kojima je ista potrošačka korpa koštala oko 30 centi manje, odnosno 37,5 EUR.

Još povoljnije, mogu trgovati oni u Tivtu koji za ove proizvode moraju platiti 37 EUR, dok je tokom ljetnje turističke sezone, neznatno povoljnija trgovina bila u Podgorici, u kojoj za tu korpu trebalo izdvojiti 36 EUR.

Međutim, i unutar gradova postoje značajne razlike, tako su u marketu u centru Podgorici cijene iste kao u marketu te kompanije u Budvi, dok su marketima istog lonca na periferiji glavnog grada cijene znatno niže.

To su neki od rezultata istraživanja koje su reporteri Vijesti sproveli u više gradova, pri čemu su na sjeveru, jugu i u centralnom dijelu države išli u markete istog velikog trgovačkog lanca, popisivali cijene identičnih artikala, proizvođača i gramaže, kako bi se utvrdilo kolike su stvarne razlike za potrošače po regijama.

Cijene su u junu, prema podacima Monstata, bile 4,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Junske cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, zvanično su u prosjeku bile 0,1 posto više nego majske, dok je najveći utjecaj na mjesečnu inflaciju imao rast cijena usluga smještaja, voća, mesa, mlijeka, jaja, sira, vazdušnog prevoza, kafe, čaja, bezalkoholnih pića, sokova i ulja, prenosi SEEbiz.

Budva očekivano prednjači po cijenama, a posebno šampona koji košta 2,99 EUR, odnosno 30 centi više nego u u Pljevljima i Tivtu. Isti šampon u Podgorici treba platiti 2,59 EUR, što znači da je taj proizvod u Budvi skuplji oko 40 centi.

U toj primorskoj opštini treba više platiti i za kilogram paradajza, za koji treba izdvojiti gotovo dva EUR, dok je u ostalim gradovima jeftiniji deset do 30 centi.

Najveća zabilježena razlika je u slučaju kilograma nektarina, koje su u Podgorici jeftinije pola EUR nego u Budvi. Tako je za njih u Budvi potrebno platiti 2,79 EUR, dok u Glavnom gradu koštaju 2,29.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba