20+ godina
sa vama
inflacija i dalje visoka

Američka maloprodaja u maju porasla slabije od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Američka maloprodaja je u maju rasla sporije od očekivanog jer su visoke kamatne stope i inflacija nastavile pritiskati potrošače.

Maloprodaja je porasla 0,1%, manje od očekivanja ekonomista od 0,3%. U aprilu je maloprodaja pala za 0,2%, prema revidiranim podacima Ministarstva trgovine.

Isključujući automobile i benzin, maloprodaja je porasla 0,1%, što je ispod procjena za povećanje od 0,4%, ali iznad pada od 0,3% u aprilu.

Paul Ashworth, glavni ekonomist Capital Economicsa za Sjevernu Ameriku, primijetio je da podaci o prodaji na malo u utorak dodaju "znakove da se potrošači malo bore".

"Meki podaci o prodaji na malo u svibnju podupiru naše mišljenje da je, nakon razočaravajućeg prvog tromjesečja, rast BDP-a iu drugom tromjesečju također malo slabiji", rekao je Ashworth.

Unutar izvještaja, benzinske pumpe predvodile su pad, pavši za 2,2% u odnosu na prethodni mjesec. Prodaja u trgovinama namještajem i domaćinstvom također je bila u zaostatku s padom prodaje od 1,1%, prenosi SEEbiz. U međuvremenu, trgovine sportskom opremom i hobi prodavaonicama bile su najveće dobitke, s rastom prodaje od 2,8% u odnosu na prethodni mjesec.

"Potrošnja usporava jer je rast stvarnih prihoda umjeren i jer neki potrošači postaju kreditno ograničeni zbog povišenih kamata i sve većeg korištenja kreditnih kartica", napisao je zamjenik glavnog američkog ekonomista Oxford Economicsa Michael Pearce u bilješci klijentima.

Ipak, mišljenja o potrošnji u SAD-u ostaju mješovita. U maju je kontrolna skupina maloprodaje, koja isključuje nestabilne kategorije i faktor koji se unosi u tromjesečno očitavanje BDP-a, porasla za 0,4%.

Glavni američki ekonomist Deutsche Bank Matthew Luzzetti primijetio je da je to "pristojan podatak". Tokom posljednja tri mjeseca, kontrolna skupina je zabilježila najveće dobitke od decembra, prema Luzzettiju.

"Potrošnja sigurno usporava", rekao je Luzzetti. "Ali u ovom trenutku ne mislim da je to zabrinjavajući trend. Mislim da se samo vraćamo na ono što mislimo da je normalniji tempo za ekonomiju."

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba