20+ godina
sa vama
Sao Paulo

Dugotrajna suša pogađa usjeve kafe u Brazilu i povećava svjetske cijene

Autor: Biznis.ba
Agencije
S obzirom na to da velike suše ugrožavaju usjeve kafe u Brazilu i Vijetnamu, koji su najveći svjetski proizvođači te biljke, potencijalna nestašica u snabdijevanju u obje zemlje počela je da povećava globalne cijene kafe.

Iako je sezona žetve u najvećoj južnoameričkoj zemlji, koja je pri kraju, praktično ravna u odnosu na prošlu godinu, a izvoz je čak i porastao, aktuelna suša već komplikuje početak sljedeće sezone 2025/2026, navodi se u izvještaju Škole agrobiznisa Univerziteta u Sao Paulu, a prenosi AP.

Brazil je, kao najvećeg svjetskog proizvođača kafe, pogodio najduži period bez padavina u više od sedam decenija uz natprosiječne temperature, što utiče na prinose te egzotične biljke.

I Vijetnam, drugi po veličini proizvođač na svijetu, istovremeno doživljava vrućinu i sušu, što takođe utiče na usjeve u toj zemlji.

Cijene kafe nisu dostigle rekordne vrijednosti poput kasnih 1970-ih, nakon što je jak mraz uništio 70 posto biljaka kafe u Brazilu, ali su u porastu u posljednje vrijeme i na najvišoj su vrijednosti u 13 godina, navodi Međunarodna organizacija za kafu.

U augustu je cijena indikatora te organizacije, koja kombinuje cijenu nekoliko vrsta kafe, u prosijeku iznosila skoro 55 posto više u odnosu na isti mjesec prije godinu dana.

Djelimično cijene rastu zbog veće potražnje, posebno u Aziji, ali vremenske prilike su također jedan od faktora povećanja.

- Suša, mraz i požar oštetili su čak jednu petinu uzgojnih površina proizvođača kafe arabike u Brazilu - rekao je ekonomista za hranu i piće u Kobanku sa sjedištem u Koloradu Bili Roberts.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba