20+ godina
sa vama
novembarski izbori

EU priprema trgovinsku strategiju za slučaj da Trump pobijedi na izborima u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Evropska unija priprema trgovinsku strategiju u slučaju da Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u u novembru, a temelji se na brzom dogovoru ili uzvratnim carinama ako Washington uvede carine od 10 posto na robu koja se uvozi u SAD.

 Evropski pregovarači planiraju se obratiti timu Donalda Trumpa kako bi razgovarali o tome koje bi američke proizvode Evropska unija mogla kupovati u većim količinama, piše Financial Times (FT).

Ako pregovori propadnu i Trump održi svoje obećanje da će uvesti uvozne carine od 10 posto, što bi moglo smanjiti izvoz EU-a za oko 150 milijardi eura godišnje, Bruxelles će razmotriti uvođenje uzvratnih carina od 50 posto na određenu robu.

- Moramo pokazati da smo partner Sjedinjenih Američkih Država, a ne problem. Tražit ćemo dogovor, ali spremni smo se braniti ako do njega ne dođe. Neće nas voditi strah, rekao je anonimni visoki dužnosnik Evropske unije za FT.

Povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je da bi dvije strane mogle izbjeći ponavljanje sukoba iz prošlosti, prenosi SEEbiz. 

- Vjerujemo da su SAD i EU strateški saveznici, a posebno u sadašnjem geopolitičkom kontekstu važno je da zajedno radimo na trgovini, rekao je.



© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba