20+ godina
sa vama
investicijska banka

Goldman Sachs poboljšao prognozu rasta za UK nakon velike pobjede laburista

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Goldman Sachs je u petak poboljšao svoju prognozu rasta za UK nakon pobjede Laburističke stranke na općim izborima u zemlji.

Investicijska banka je u bilješci objavljenoj u petak rano ujutro rekla da očekuje da će plan laburističke fiskalne politike pružiti "skromni poticaj rastu potražnje u bliskoj budućnosti" i povisila je svoje prognoze bruto domaćeg proizvoda za UK za 0,1 postotni bod u 2025. i 2026. na 1,6% odnosno 1,5%.

“Reforme sistema planiranja mogle bi potaknuti izgradnju kuća i produktivnost; veća ulaganja javnog sektora mogla bi povećati potencijalnu proizvodnju; a bliže trgovinske veze s EU-om mogle bi ublažiti neke od troškova Brexita”, rekli su ekonomisti Goldman Sachsa u bilješci.

Međutim, ekonomisti su dodali da "vide rizike da bi moguća daljnja povećanja oporezivanja mogla utjecati na poticaje za ulaganje, a obećanje Laburista da smanje neto migraciju moglo bi utjecati na ponudu radne snage.", prenosi SEEbiz.

Britanski FTSE 100 porastao je 0,29% do 10:30 ujutro po lokalnom vremenu u petak jer su ulagači reagirali na rezultate izbora.

FTSE 350 indeks dobara za domaćinstvo i gradnje kuća porastao je za 3,81%. Gledajući pojedinačne dionice unutar sektora, Persimmon
dionice su porasle za 4,65%, Taylor Wimpey za 4,2%, Barratt Developments za 3,45%, a Bellway za 2,93%.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba