20+ godina
sa vama
tržište

Hoće li kineska potražnja ponovo potaknuti rekordne nivoe cijena bakra?

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Dok je bakar prošlog mjeseca skočio na rekordne vrijednosti, nekoliko ozbiljnih kineskih trgovaca počelo je kontaktirati upravitelje zapadnih hedge fondova.

Godinama im je privilegirani uvid veterana u vlastitu ekonomiju davao prednost na tržištu bakra, na kojem Kina čini više od polovice globalne potražnje.

Ali sada su bili zbunjeni. Sve je u Kini ukazivalo na tržište koje bi trebalo padati, a cijene su ipak skočile na valu špekulativnog novca. Što im je nedostajalo?

Pristupi – izravni i preko posrednika, menadžerima fondova poput Pierrea Anduranda i Lukea Sadriana koji su se proslavili kao jedni od najvećih tržišnih bikova – naglašavaju natezanje konopa koje je zahvatilo tržište bakra u posljednjih nekoliko mjeseci.

S jedne strane su optimistični menadžeri fondova u Londonu i New Yorku, koji su uložili desetke milijardi dolara u bakar s pogledom na buduće nestašice. S druge strane su kineski kupci, više fokusirani na sada i ovdje, koji su rijetko, ako ikada, bili tako tmurni.

Za kineske trgovce to je bilo ponižavajuće iskustvo. Loše raspoloženje kod kuće uvjerilo ih je da se klade protiv međunarodnih cijena bakra. Zatim je val kupnje investitora gurnuo cijene na rekord, a trgovci koji su sebe smatrali najpametnijim igračima na tržištu bili su izbrisani.

"Ova je godina bila teška za kineske trgovce", rekao je Tiger Shi, direktor brokera Bands Financial Ltd., u prošlosedmičnom intervjuu.

“Njihova hvaljena informacijska prednost nad kineskim fizičkim tržištem nije im donijela nagrade koje su zamišljali.”

Ali sada, dok se prašina oko prošlomjesečnog ludila slegla, važnost kineskog tržišta ponovno je došla do izražaja. Cijene su pale za oko 13% u odnosu na vrhunac iznad 11.100 USD po toni, budući da su špekulanti oštro smanjili svoje bikovske oklade nakon porasta - prema trgovcima, veći dio tog smanjenja potaknut je fondovima koji prate trend, prenosi SEEbiz.

Bez zapadnih ulagača koji kupuju, sve su oči ponovno uprte u Kinu i tržište bakra za koje nekolicina poznavatelja industrije kaže da je još uvijek najslabije koje su ikada vidjeli.

Natezanje između njih dvoje vjerovatno će odrediti kamo će sljedeće ići cijene bakra: ako se zadrže privremeni znakovi oporavka kineske kupovine, neki bikovi za bakar vjeruju da bi se tržište moglo pripremiti za nove rekordne nivee u drugoj polovici godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba